Παρκούρ στην εμπόλεμη ζώνη

Παρκούρ στην εμπόλεμη ζώνη

 

 

Ο Mohammed al-Jakhbeer και ο Abed Allah Enshasy κάνουν παρκούρ, πηδώντας από τοίχο σε τοίχο πάνω σε μισογκρεμισμένα ή βομβαρδισμένα κτίρια για να καταλήξουν πέφτοντας στη βαθιά άμμο. Όχι στη Νέα Υόρκη. Αλλά στη Λωρίδα της Γάζας…

 

Το παρκούρ είναι ένα σχετικά καινούριο άθλημα που διαδίδεται όμως γρήγορα. Ξεκίνησε από το Παρίσι και η ονομασία βγαίνει από τη λέξη parcours, που σημαίνει ¨η πορεία του ταξιδιού¨.

Στην πόλη Khan-Yunis, στα νότια της Γάζας, οι νέοι ζουν την καθημερινότητά τους μέσα σε μία ατμόσφαιρα πολέμου. Από ότι φαίνεται όμως, κάποιοι εξ’αυτών επέλεξαν να εκτονώνται μέσα από ένα άθλημα. Αυτοαποκαλούνται ως η ¨ομάδα Παρκούρ της Γάζας¨, εξασκούνται καθημερινά και μεταδίδουν αυτή την τέχνη σε νέες γενιές παιδιών που ακόμη πάνε στο σχολείο. Ο Jakhbeer υποστηρίζει ότι το άθλημα αυτό βοηθάει στο να αποβάλλουν το θυμό και τη θλίψη από μέσα τους. Επίσης, το άθλημα αυτό δίνει μία αίσθηση απελευθέρωσης και απόδρασης, την οποία επιδιώκουν οι κάτοικοι της Γάζας.

Τα νέα αυτά αγόρια στη Γάζα μας δίνουν έμπνευση, καθώς μετατρέπουν την εσωτερική-συγκρουσιακή τους κατάσταση σε κάτι που τους βοηθά να εξελίξουν τις σωματικές τους δυνατότητες, κατά συνέπεια και τις πνευματικές. 

 

 

ΠΗΓH: New York Times

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ