Παραλύει από τις απεργίες ο δημόσιος τομέας στη Γαλλία

Απεργίες στη Γαλλίαμε το σύνολο των συνδικάτων του δημοσίου να κατεβαίνει σε διαδηλώσεις. Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν νομοσχέδιο για μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς εργασίας τους που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή.

Πρόκειται για μια ενιαία κινητοποίηση στην οποία κατεβαίνουν συντονισμένα και τα εννέα συνδικάτα των υπαλλήλων του Δημόσιου.

Με απεργίες και 150 διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα διαμαρτύρονται κατά του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, που θα συζητηθεί στη Βουλή από την ερχόμενη Δεύτερα.

Γύρω στα 5,5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τομέα. Η λειτουργία σχολείων, νοσοκομείων και μέσων μαζικής μεταφοράς αναμένεται να διαταραχθεί σήμερα ενώ δεν αποκλείονται και ακυρώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια.

Ο Μακρόν αντιμέτωπος με το σύνολο των συνδικάτων

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν και τη μεταρρύθμιση στην παιδεία και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία την υποβάθμιση του τομέα της υγείας. Για πρώτη φορά ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με το σύνολο των συνδικάτων που απορρίπτουν το νομοσχέδιο του τα οποία καταγγέλλουν ότι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για τους υπαλλήλους, όσο και για το μέλλον των δημοσίων υπηρεσιών.

Σε πρώτη θέση, θέμα ακανθώδες είναι η διευκόλυνση που δίνεται στη σύναψη συμβάσεων με εξωτερικούς συνεργάτες. Η κυβέρνηση την παρουσιάζει ως αναγκαιότητα για να γίνει η Δημόσια Διοίκηση ελκυστικότερη και ικανή να ανταποκριθεί στις νέες προσδοκίες των Γάλλων. Πιο ευέλικτες οι δημόσιες υπηρεσίες, με μικρής διάρκειας συμβάσεις με εξωτερικούς συνεργάτες, θα μειώσουν έτσι τον αριθμό των μονίμων.

Βέβαια προεκλογικά ο Μακρόν μιλούσε για σαρωτική μείωση 120.000 υπαλλήλων, το θέμα όμως μοιάζει να έχει βγει από τις προτεραιότητες του παρόντος.

Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ