Παραλήρημα Τσαβούσογλου: Υπάρχουν τρεις αποφάσεις για τους «Τούρκους» της Δ. Θράκης και δεν εφαρμόζονται επί 20 χρόνια

Θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη έθεσε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μόλις λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, που πραγματοποιεί διήμερη ιδιωτική επίσκεψη στην περιοχή. «Στο θέμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Όπως φάνηκε και από την επίσκεψη του Δένδια, υπάρχουν τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αφορούν τους “Τούρκους” της Δυτικής Θράκης και δεν εφαρμόζονται επί σχεδόν είκοσι χρόνια», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Μην αναφερόμαστε επιλεκτικά σε μια χώρα, αλλά να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και από χώρες-μέλη», είπε ακόμη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε από την ΕΕ «να είναι πιο αντικειμενική και να μην κατηγορεί μόνο την Τουρκία».

Να σημειωθεί πως την Τετάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν έδωσε επιλεκτική… συνέντευξη Τύπου, στην οποία μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου στους -όπως είπε- «Τούρκους της Δυτικής Θράκης», κούνησε το δάχτυλο στην Ελλάδα λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας. «Το πρόβλημα των ομογενών μας είναι πρόβλημά μας» είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θεωρεί τη μειονότητα γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της ‘Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’».

Κατηγόρησε την Ελλάδα για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών» της μειονότητας, «με διάφορα προσχήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις». «Ακούσαμε τα προβλήματα των ‘Τούρκων της Δυτικής Θράκης’. Οι απόψεις των εκπροσώπων της μειονότητας είναι εξαιρετικά σημαντικές για εμάς. Ήταν μια παραγωγική συνάντηση», σημείωσε και ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί και τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων μειώνεται συνεχώς και ότι υπάρχουν προβλήματα στην εκλογή των επιτροπών.

Μάλιστα, έφτασε στο αποκορύφωμα της προκλητικότητας ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης και κάλεσε την Ελλάδα να πράξει το ίδιο. Σε ό, τι αφορά την πρωινή επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τζαμί στη πόλη και έκανε συστάσεις στην Ελλάδα να επιληφθεί του θέματος! «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη, είδα παλιές φωτογραφίες της πόλης. Είδα τους μιναρέδες που κοσμούσαν την πόλη εκείνη την εποχή από τις φωτογραφίες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει σήμερα. Δεν υπάρχει καν τζαμί στη Θεσσαλονίκη σήμερα», ανέφερε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ