Προκαλεί ξανά η Τουρκία – Το παραλήρημα του “πατέρα” του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”

Νέο παραλήρημα από τον «πατέρα» του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, Τζιχάντ Γιαϊτζί, ο οποίος κατά την παρουσία του σε τηλεοπτικό πάνελ του δικτύου “Ulusal” έσπευσε να πει ένα κάρο προκλητικές ανακρίβειες για να αιτιολογήσει την τουρκική επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Γιαϊτζί έκανε λόγο για σχέδιο της Ελλάδας μαζί με γκιουλενιστές να εισβάλουν στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως αν το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 πετύχαινε, οι Έλληνες θα εισέβαλλαν στην Τουρκία. «Στις 15 Ιουλίου οι Έλληνες στο πλαίσιο της Μεγάλης Ιδέας μαζί με μέλη της FETO θα έκαναν κανονική εισβολή στη δυτική Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιαϊτζί, όμως, δεν έμεινε μόνο σε αυτά. Αναφέρθηκε και στο θέμα των νησιών του Αιγαίου.

«Τα 23 νησιά αποδόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες των Παρισίων και της Λωζάνης με τον όρο να είναι αποστρατικοποιημένα. Ο όρος παράδοσης της κυριαρχίας καταργήθηκε. Η Ελλάδα εξοπλίζοντας και στρατικοποιώντας αυτά τα νησιά, με τα ίδια της τα χέρια κατάργησε αυτόν τον όρο της κυριαρχίας της», υποστήριξε ο «πατέρας» της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

Ανοιχτός ο δίαυλος με Άγκυρα παρά τις επιθέσεις Ερντογάν 

Το κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύ βαρύ σε ρητορικό επίπεδο από τις συνεχείς επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του Χουλουσί Ακάρ.  

Παρόλα αυτά το διπλωματικό “κανάλι” παραμένει ανοικτό, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών υπάρχουν και έτσι έχει γίνει συνεννόηση ο επόμενος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών να γίνει τον Οκτώβριο υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι γείτονες δεν θα κλιμακώσουν τις προκλήσεις. 

Σ’ αυτή τη φάση η Τουρκία θα πρέπει να δείξει το καλό της πρόσωπο και ότι θέλει να συντηρήσει το κλίμα του διαλόγου και να φιλοξενήσει τον 63ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών. 

Πάντως και από το υπουργείο Εξωτερικών κρατούν μικρό… καλάθι για τα αποτελέσματα. Λένε, δηλαδή, ότι περισσότερο θα γίνουν για να συντηρηθεί το κλίμα αποκλιμάκωσης παρά να προχωρήσουν επί της ουσίας οι συνομιλίες. 

Φίλης στον ΑΝΤ1: Ο Ερντογάν θέλει να αναμετρηθεί με τον Κεμάλ Ατατούρκ το 2023

Στα μηνύματα που στέλνει η Τουρκία με τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν, όπου μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος προκάλεσε με τη μικρασιατική καταστροφή λέγοντας ότι «τους πετάξαμε στη θάλασσα», αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του σταθμού, Κωνσταντίνος Φίλης. 

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία στέλνει ένα μήνυμα όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες γειτονικές χώρες πως είναι η περιφερειακή ηγεμονική δύναμη, την οποία θα πρέπει να σέβονται, με την οποία θα πρέπει να συνεργάζονται, διαφορετικά ρισκάρουν μία αντιπαράθεση μαζί της που θα μπορούσε να γίνει ακόμη και ένοπλη», υποστήριξε ο κ. Φίλης. 

«Το δεύτερο είναι ότι ακριβώς επειδή η Τουρκία έχει βάλει μπότες είτε με μισθοφόρους είτε με δικούς της στρατιώτες σε μία σειρά περιοχών που γειτνιάζουν μ’ αυτή, προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει αυτό ως μέσο εκφοβισμού», συμπλήρωσε ο κ. Φίλης και κατέληξε: «Το τελευταίο είναι ότι ο Πρόεδρος, Ερντογάν θέλει να αναμετρηθεί με τον Κεμάλ Ατατούρκ το 2023. Με χρονικό ορίζοντα το 2023 θέλει να τον σβήσει από τη συνείδηση των Τούρκων. Να επιβάλλει μία αναθεωρητική ατζέντα που στο επίκεντρο της έχει τη Λωζάνη». 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ