Παραλήρημα από τη Milliyet: Ζητά διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Ελλάδα για την Μικρασιατική Καταστροφή

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας. Μετά τον Ερντογάν και τα κυβερνητικά στελέχη, σειρά πήρε ο τουρκικός Τύπος.  Χαρακτηριστικό είναι ένα δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδα Milliyet η οποία αναφέρεται στην ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και να προσπαθεί να αναδείξει τις δυνατότητες της Άγκυρας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα καταγράφεται η κλιμάκωση της έντασης, ενώ σημειώνεται ότι η Άγκυρα αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα απέναντι στους ισχυρισμούς της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ. Έτσι, η εφημερίδα απευθύνθηκε σε καθηγητές για τα περαιτέρω βήματα που θα μπορούσαν να ακολουθήσει η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα. Κι αυτοί αποφάνθηκαν ότι θα μπορούσε να γίνει προσφυγή ακόμη και για την….περίοδο της «ελληνικής κατοχής της Ανατολίας», όπως η Άγκυρα περιγράφει την Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Yildirim Beyazit της Αγκυρας Γιουσέλ Ασέρ, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για τον «εξοπλισμό των νησιών και την παραβίαση του εναέριου χώρου της», έστω και μονομερώς.

Ο Ασέρ αναγνωρίζει ότι πιθανότατα το δικαστήριο θα αποφανθεί ότι δεν έχει δικαιοδοσία να αποφασίσει, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να είναι μία καταγεγραμμένη προσπάθεια της Άγκυρας «να δείξει ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από το νόμο». Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι δυνατό να υποβληθεί και αίτημα για να διεκδικήσει η Τουρκία αναδρομική αποζημίωση «για την περίοδο της ελληνικής κατοχής της Ανατολίας».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Galatasaray της Κωνσταντινούπολης και πρώην μορφωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στη Γαλλία, Ενίλ Τουλτσά υποστηρίζει ότι η τελευταία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μοιάζει με άλλες περιόδους και θεωρεί ότι η διαδικασία εξομάλυνσης θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Ο Τουλτσά έχει υποστηρίξει ότι υπάρχουν λόγοι που δικαιολογούν αποζημίωση σε περίπτωση έναρξης δικαστικής διαδικασίας, που μπορούν να βασιστούν σε μελέτη που έχει κάνει ο ίδιος σε σχέση με τις «θηριωδίες της Ελλάδας στην Ανατολία εις βάρος των Τούρκων».

Σημειώνει μάλιστα ότι στην έρευνα του το 1999 «αποδεικνύεται» ότι, σύμφωνα με γαλλικές πηγές που επικαλείται, οι Έλληνες διέπραξαν εγκλήματα και μόνο στα αρχεία της Γαλλίας έχουν καταγραφεί ελληνικές παραβιάσεις σε 62 έγγραφα.

Τέλος, σύμφωνα με τον συνταξιούχο πρέσβη Ολούτς Οζουλκέρ, η πίεση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην πρόσφατη ένταση. Ενώ, συμφωνεί να δοθεί προσοχή στο ζήτημα των αποζημιώσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι η κατάληξη δεν είναι εγγυημένη.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ