Παραιτήθηκε ο διευθυντής του MIT έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις δωρεές του Τζέφρι Έπσταϊν

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μέσων Επικοινωνίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT Media Lab) υπέβαλε το Σάββατο την παραίτησή του, έπειτα από δημοσίευμα του περιοδικού New Yorker που αποκάλυψε ότι το Εργαστήριο προσπάθησε να αποκρύψει δωρεές που έλαβε από τον καταδικασμένο Αμερικανό χρηματιστή Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος πρόσφατα αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του σε φυλακή όπου κρατούνταν.

«Αυτό το απόγευμα ο Τζόι Ίτο υπέβαλε την παραίτησή του από το πόστο του διευθυντή του Εργαστηρίου Μέσων Επικοινωνίας και από καθηγητής και εργαζόμενος στο Ινστιτούτο», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του MIT Ραφαέλ Ράιφ σε μια επιστολή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Οι New York Times και το New Yorker ανέφεραν ότι σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τα μέλη του MIT, ο Ίτο τόνισε ότι: «Μετά από πολλή σκέψη τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες, πιστεύω ότι είναι το καλύτερο να παραιτηθώ αμέσως από διευθυντής του Εργαστηρίου Μέσων Επικοινωνίας και από καθηγητής και εργαζόμενος στο Ινστιτούτο».

Τον περασμένο μήνα ο Ράιφ δήλωσε ότι το MIT θα επανεξετάσει την διαδικασία αποδοχής δωρεών, αφότου έλαβε περίπου 800 χιλιάδες δολάρια από ιδρύματα που ήλεγχε ο Έπσταϊν.

Ο 66χρονος χρηματιστής συνελήφθη στις 6 Ιουλίου για κατηγορίες για σωματεμπορία και βιασμούς δεκάδων ανηλίκων κοριτσιών, ορισμένα από τα οποία ήταν ακόμη και 14 ετών. Στις 10 Αυγούστου, ο μεγιστάνας βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του, σε ομοσπονδιακή φυλακή του Μανχάταν. Οι ιατροδικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαγχονίστηκε.

Το άρθρο του New Yorker αποκάλυψε τους βαθύτερους δεσμούς συγκέντρωσης χρημάτων μεταξύ του Media Lab και του Έπσταϊν, υπογραμμίζοντας ότι το MIT είχε ενεργά προσπαθήσει να αποκρύψει την έκταση των διασυνδέσεων του με τον ατιμασμένο χρηματιστή.

Χθες, ο Ράιφ χαρακτήρισε «εσφαλμένη κρίση» την αποδοχή χορηγιών από τον Έπσταϊν, λέγοντας ότι έδωσε εντολή στον γενικό σύμβουλο του Ινστιτούτου να αναθέσει σε ένα δικηγορικό γραφείο την διερεύνηση του θέματος.

«Επειδή οι κατηγορίες που αναφέρονται στο άρθρο (του New Yorker) είναι εξαιρετικά σοβαρές, αυτές απαιτούν μια άμεση, ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΜΙΤ.

Ο Ίτο είχε προηγουμένως ζητήσει συγγνώμη για την αποδοχή δωρεών από τον Αμερικανό χρηματιστή και είχε τονίσει ότι θα συγκέντρωνε ένα ποσό ισότιμο με τις δωρεές που έλαβε το εργαστήριο από τα ιδρύματα του Έπσταϊν και θα «χορηγούσε αυτά τα χρήματα σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που επικεντρώνονται στη στήριξη επιζώντων σωματεμπορίας».

Το δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού επίσης ανέφερε ότι ο Ίτο αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι έλαβε επιπλέον 1,2 εκατομμύρια δολάρια από τον Έπσταϊν ως επενδυτικά κεφάλαια που είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο του παραιτηθέντα διευθυντή του Media Lab και 525 χιλιάδες δολάρια για το Εργαστήριο. Ο Έπσταϊν είχε επίσης εξασφαλίσει 7,5 εκατομμύρια σε δωρεές για το Εργαστήριο από άλλους εύπορους ιδιώτες.

Χθες ο Τζόι Ίτο επίσης παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας των The New York Times και της βιοτεχνολογικής εταιρείας PureTech, σύμφωνα με ανακοινώσεις των δύο εταιρειών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.