Πακιστάν: Νεκρή 18χρονη – Συμβούλιο χωρικών διέταξε να εκτελεστεί γιατί φαινόταν σε φωτογραφία στο διαδίκτυο

Η αστυνομία στο Πακιστάν ερευνά τον φόνο μιας 18χρονης μετά την εντολή για την θανάτωσή της που έδωσαν οι πρεσβύτεροι χωριού επειδή εμφανιζόταν σε φωτογραφία που είχε αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, ενώ πρόκειται για το πιο πρόσφατο θύμα των λεγόμενων εγκλημάτων τιμής στη χώρα.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι η γυναίκα έπεσε θύμα ανθρωποκτονίας αφού τζίργκα, όπως είναι γνωστά τα συμβούλια πρεσβυτέρων, διέταξε τον φόνο της γυναίκας και φίλης της, η οποία επίσης εμφανίζεται στην φωτογραφία. Μεταξύ των υπόπτων βρίσκονται συγγενείς της νεκρής γυναίκας, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Κάποιοι είχαν ανεβάσει (στο διαδίκτυο) φωτογραφίες των δύο κοριτσιών», δήλωσε ο Μασούντ Χαν, υποδιοικητής της αστυνομίας της περιοχής Κόλαϊ-Πάλας, στο ορεινό τμήμα του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

«Αυτοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τη μία από αυτές, ενώ η αστυνομία έσωσε τη δεύτερη», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε χωρικούς.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες γυναίκες στο Πακιστάν πέφτουν θύματα εγκλημάτων τιμής, τα οποία διαπράττουν συγγενείς τους που ισχυρίζονται ότι ενεργούν για την υπεράσπιση της τιμής της οικογένειας, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνήθως σε βαθιά συντηρητικές αγροτικές περιοχές της χώρας.

Ο Σάγεντ Ίρσαντ Χουσάιν Σαχ, επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνκβα, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στην αστυνομία να συλλάβει αυτούς που ευθύνονται για τον φόνο της 18χρονης.

«Διεξάγουμε έρευνα», σημείωσε ο Μασούντ Χαν και πρόσθεσε ότι στον φόνο της πιστεύεται ότι εμπλέκονται άρρενες συγγενείς της νεαρής γυναίκας. Η δεύτερη γυναίκα μεταφέρθηκε με ασφάλεια στην οικογένειά της μετά την έρευνα που έκανε δικαστής σχετικά με την ασφάλειά της, συμπλήρωσε.

Η δημοσίευση φωτογραφιών γυναικών θεωρείται θέμα ταμπού στην περιοχή, διευκρίνισε ο Χαν.

Το Reuters δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τις οικογένειες των γυναικών ή τους πρεσβυτέρους της τζίργκα για να σχολιάσουν σχετικά.

Τέτοιοι φόνοι γίνονται συχνά για φερόμενα αδικήματα, όπως η φυγή ή η συναναστροφή με έναν άνδρα εκτός γάμου ή άλλες παραβιάσεις θρησκευτικών και πολιτιστικών αξιών για την σεμνότητα των γυναικών, παρά τις εκστρατείες οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους αυστηρότερους νόμους.

Πέρυσι εφετείο αθώωσε τον αδελφό της Καντίλ Μπαλόχ, μιας πολύ δημοφιλούς προσωπικότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τον φόνο της το 2016 για λόγους τιμής, ο οποίος είχε πυροδοτήσει κατακραυγή στη χώρα και αλλαγές στους νόμους για τα εγκλήματα τιμής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ