Παγκόσμια ανησυχία: Αν η Ουκρανία πάρει πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο, θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά, λέει η Μόσχα

Με κάθε ευκαιρία η Μόσχα συνεχίζει να επισείει την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία και αυτή την φορά εκμεταλλεύτηκε την ανακοίνωση της Βρετανίας ότι θα προμηθεύσει με όπλα που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, απάντησε αν  η Βρετανία προμηθεύσει  τέτοια όπλα,  η Μόσχα θα απαντήσει στην εν λόγω κίνηση. Ο Σοϊγκού είπε ότι απομένουν όλο και λιγότερα βήματα πριν φτάσουμε σε μια εν δυνάμει  πυρηνική σύγκρουση Ρωσίας Δύσης και ότι η Βρετανία με την συγκεκριμένη ανακοίνωση έκανε ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία επιβεβαίωσε, την Τρίτη, ότι θα στείλει στην Ουκρανία  πυρομαχικά απεμπλουτισμένο ουράνιο μαζί με τα άρματα μάχης Challenger 2.  Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αυτού του είδους τα πυρομαχικά έχουν επιλεγεί από τον στρατό τόσο των ΗΠΑ όσο και της Βρετανίας. Μάλιστα σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο έχουν χρησιμοποιηθεί στο Ιράκ και στα Βαλκάνια από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο  είναι ουράνιο με περιεκτικότητα σε σχάσιμο ισότοπο U-235 μικρότερη από το φυσικό ουράνιο.  Η μεγαλύτερη ποσότητα του παραγόμενου απεμπλουτισμένου ουρανίου προκύπτει ως υποπροϊόν της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο χρησιμοποιείται σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και σε πυρηνικά όπλα. Προέρχεται δηλαδή από χρησιμοποιημένο ουράνιο που έχει χάσει την ραδιενέργειά του.

Το χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι ένα εξαιρετικά σκληρό υλικό, ιδανικό για την κατασκευή διατρητικών βλημάτων. Τέτοια βλήματα ανακοίνωσε η Βρετανία ότι θα στείλει στην Ουκρανία. Είναι ειδικά κατασκευασμένα για την διάτρηση είτε του θώρακα των αρμάτων μάχης  και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων, είτε για την διάτρηση  πολλών ορόφων, ακόμα και κάτω από την γη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ