«Όχι» της Χαμάς στην παράταση της εκεχειρίας για 24 ώρες

«Όχι» της Χαμάς στην παράταση της εκεχειρίας για 24 ώρες

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, απορρίπτει την παράταση της εκεχειρίας για 24 ώρες που αποφάσισε νωρίτερα το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπός της πριν από λίγο.

«Καμιά ανθρωπιστική εκεχειρία δεν θα ισχύσει εάν δεν αποσυρθούν τα ισραηλινά άρματα μάχης από τη Λωρίδα της Γάζας και αν οι κάτοικοι δεν μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και εάν τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τις σορούς δεν είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν στη Γάζα», τόνισε ο Φάουζι Μπάρχουμ, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, σε ανακοίνωσή του.

Το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ συμφώνησε αργά χθες βράδυ σε ένα αίτημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αποφάσισε να παρατείνει και σήμερα (Κυριακή) την ανθρωπιστική εκεχειρία, δήλωσε ένα στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Το συμβούλιο [ασφαλείας] ενέκρινε το αίτημα του ΟΗΕ για μια ανθρωπιστική εκεχειρία η οποία θα ισχύσει έως τα μεσάνυκτα της Κυριακής», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός της ισραηλινής κυβέρνησης υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας του.

Ωστόσο η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε ταυτόχρονα ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να δρουν στη Λωρίδα της Γάζας, διεξάγοντας επιχειρήσεις για να καταστρέψουν τα δίκτυα υπόγειων στοών της Χαμάς.

Ο στρατός του Ισραήλ «θα δράσει εναντίον οιασδήποτε παραβίασης της εκεχειρίας», είπε ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Χθες το βράδυ οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για τη ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν είχε καλέσει χθες «τις πλευρές να παρατείνουν την ανθρωπιστική εκεχειρία για 7 ημέρες» πριν προσθέσει ότι «καλεί τα δύο μέρη να παρατείνουν κατ’ ελάχιστον την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ως το τέλος της ημέρας». Την έκκληση αυτή επανέλαβαν από το Παρίσι πολλοί υπουργοί Εξωτερικών, ανάμεσά τους και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ