“Όχι” στο τρίτο μνημόνιο από το Die Linke – BINTEO

Αρνητικά για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, ασκώντας κριτική στην συμφωνία η οποία επετεύχθη και τονίζοντας ότι αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γκίζι επισήμανε ότι και με αυτό το πρόγραμμα δημιουργούνται νέα χρέη προκειμένου να καλυφθούν τα παλιά και ανέδειξε το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει ως τώρα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα, ενώ έχει η ίδια εξοικονομήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την κρίση, λόγω της πολιτικής των επιτοκίων, η οποία, όπως είπε, ασκήθηκε και πάλι σε βάρος των πολιτών, των οποίων η αγοραστική δύναμη μειώθηκε.

«Δίνουμε λεφτά για τους τραπεζίτες αντι να τους αφήσουμε να χρεοκοπήσουν και αυτά τα δάνεια τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα. Aν καταστρέφουμε τους άλλους, καταστρέφουμε τη Γερμανία. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι χώρες σαν την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία θα βοηθηθούν για να σταθούν στα πόδια τους. Η Ελλάδα να μπορεί να κάνει επενδύσεις στην παιδεία, στην ηλιακή ενέργεια, στον τουρισμό», δήλωσε στη Bundestag.

«Αντίθετα η μείωση στην κοινωνική πρόνοια, η μείωση στην αγοραστική δύναμη σημαίνει ότι στην Ελλάδα θα εισπραχθούν λιγότεροι φόροι, δεν θα μπορούν να αγοράσουν, να καταναλώσουν να επενδύσουν. Δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια. Δίνετε μεγαλύτερη άνεση σε απολύσεις αυτό δεν είναι σωστό. Και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ντε φακτο λάθος, δεν λειτουργούν ούτε σε μας».

Έφερε ως παράδειγμα το εξής παράδοξο. «Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα δίνονται στη Fraport, που είναι γερμανική εταιρεία του δημοσίου, δηλαδή ιδιωτικοποιούνται τα 14 ελληνικά αεροδρόμια υπέρ του γερμανικού δημοσίου σε τιμές τάμπινγκ. Όσο για το στόχο του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, δεν θα πιάσει ποτέ η Ελλάδα αυτά τα χρήματα, δεν θα τα βρει ποτέ».

Τέλος στηλίτευσε τον περιορισμό της ανεξαρτησίας της χώρας καθώς όλα θα πρέπει να να περνούν από την έγκριση της Γερμανίας ακόμα και  οι άνθρωποι σε οικονομικούς οργανισμούς, «πως θα καταπολεμηθεί η διαφθορά έτσι;».

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ1

Δείτε επίσης

Πονοκέφαλος για την Μέρκελ οι 60 αντάρτες

Deutsche Welle: “Όχι” του Die Linke στο τρίτο πακέτο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ