Ουκρανοί εκπαιδεύονται σε άρματα μάχης Leopard – Το «όχι» της Ελλάδας

Σταδιακά, τα άρματα μάχης LEOPARD 2 και 1 εντάσσονται στο δυναμικό των ουκρανικών δυνάμεων, με το ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει την εκπαίδευση των χειριστών.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι Ουκρανοί χειριστές των Τανκς έχουν περάσει από ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης 30 ημερών για τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Πολωνία.

Στρατιωτικοί εκπαιδευτές από τον Καναδά, τη Νορβηγία και την Πολωνία έχουν εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς τόσο σε εικονικούς προσομοιωτές όσο και σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά και ελιγμούς. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο εκπαιδευτικό κέντρο Leopard στο Świetoszow της Πολωνίας.

Το πρόγραμμα υπό την ηγεσία της Πολωνίας έχει στόχο να βοηθήσει την Ουκρανία να διατηρήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα που κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ κατά του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας.

Στο βίντεο που ακολουθεί περιλαμβάνονται πλάνα από Ουκρανούς χειριστές τανκ να οδηγούν άρματα μάχης Leopard και να εκπαιδεύονται σε προσομοιωτές. Περιλαμβάνει επίσης συνεντεύξεις με Πολωνούς και Καναδούς εκπαιδευτές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, που διαθέτει το μεγαλύτερο αρματικό δυναμικό LEOPARD 1 και 2 στην Ευρώπη έχει πει «όχι» στην παραχώρηση οποιουδήποτε αριθμού στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης των παλαιότερων Μ-48 και Μ-60 και αντικατάστασής τους με νεότερα άρματα μάχης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ