Ουκρανία: «Το δεύτερο κύμα της ρωσικής εισβολής έχει ήδη ξεκινήσει»

Εδώ και λίγες ημέρες, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε νέα φάση. Μετά την υποχώρηση από το Κίεβο και άλλες περιοχές ανατολικότερα, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν το δεύτερο κύμα επίθεσης, με έμφαση στην τελική επικράτηση στην ανατολική Ουκρανία και ιδιαίτερα στο Ντονμπάς, που περιλαμβάνει τις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Μιλά στη Realnews ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ.

Αποστολή, Ουκρανία – ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΖΑΝΙΤΗΣ

«Αυτή τη στιγμή, έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα επίθεση ή αλλιώς το δεύτερο κύμα εισβολής. Γνωρίζουμε ότι προετοιμάζονται γι’ αυτό τις τελευταίες τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Φορτώνουν τα σύνορα από την πλευρά της Ρωσίας και στέλνουν επιπλέον ενισχύσεις στις κατεχόμενες επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Στρατολογούν νέους και αυτή τη στιγμή είναι έτοιμοι για το δεύτερο στάδιο της επίθεσης», δηλώνει αποκλειστικά στη Realnews ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας Σέρχι Νικιφόροφ.

«Ενα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με τον καιρό, ο οποίος χειροτέρεψε το τελευταίο χρονικό διάστημα και δυσκόλεψε τις όποιες απόπειρες επίθεσης. Κυρίως η βροχή τούς καθυστέρησε πολύ. Εκτιμούμε ότι, μόλις ο καιρός γίνει πιο ξηρός, θα προσπαθήσουν να εκδηλώσουν αυτή τη νέα επίθεση», προσθέτει.

Οπως είναι εύκολα αντιληπτό, αυτές οι εξελίξεις έχουν «παγώσει» κάθε ελπίδα διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, ούτως ώστε να ανοίξει η πολυπόθητη χαραμάδα ελπίδας που θα οδηγήσει στην ειρήνη. Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκαθαρίζει ότι, από τη στιγμή που η Ρωσία έχει εξαπολύσει το δεύτερο κύμα επίθεσης, οποιαδήποτε συζήτηση είναι χωρίς αντίκρισμα. Ταυτόχρονα, ο Σ. Νικιφόροφ απευθύνει νέο κάλεσμα προς την Ελλάδα και τη Δύση για στρατιωτική ενίσχυση και για επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

«Η Ουκρανία δεν μάχεται μόνο για τα δικά της εδάφη και για την ελευθερία της, αλλά μάχεται για τις αξίες που μοιράζονται όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», λέει και συμπληρώνει: «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η ρωσική οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί και μετά τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι θα υπάρξει μια μικρή κάμψη στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ρωσίας περίπου κατά 10%. Μπορεί οι χώρες της Δύσης να μη θέλουν να καταστρέψουν τον ρωσικό στρατό, έχουν όμως τη δυνατότητα να καταστρέψουν τη ρωσική οικονομία. Να απαγορεύσουν την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου, να σταματήσουν κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα με τη Ρωσία και τις ρωσικές επιχειρήσεις και να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις σε όλες τις ρωσικές τράπεζες και όχι μόνο σε τρεις-τέσσερις από αυτές. Ζητούμε την πλήρη αποσύνδεση της ρωσικής οικονομίας από το σύστημα SWIFT. Μέχρι η ρωσική οικονομία να γονατίσει, πρέπει να επιβάλλονται συνέχεια νέες κυρώσεις εναντίον της».

Στο Τσερνόμπιλ

Στο κέντρο Τύπου του Κιέβου συναντήσαμε την Τετάρτη τον Γεβχέν Κραμαρένκο, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας για τη Ζώνη Αποκλεισμού. Είναι ο πλέον αρμόδιος για την περιοχή του Τσερνόμπιλ, που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι. Οπως ανέφερε, οι ρωσικές δυνάμεις κατά το διάστημα της παραμονής τους εκεί έσκαψαν το έδαφος, που ήταν μολυσμένο, με αποτέλεσμα να εκτεθούν σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

«Ο ρωσικός στρατός που ενεπλάκη στις επιχειρήσεις κατάληψης του Τσερνόμπιλ θα αισθανθεί τις επιπτώσεις της μόλυνσης από την ακτινοβολία. Μπορεί σε έναν μήνα, μπορεί και σε χρόνια», λέει ο Κραμαρένκο, αναφέροντας τα λάθη που διέπραξαν οι περίπου 1.000 Ρώσοι που βρέθηκαν στην περιοχή. «Χάραξαν σε πολλά μέρη, σκάβοντας ορύγματα, φτιάχνοντας καταφύγια, δημιουργώντας υπόγειες κουζίνες και οχυρώσεις. Μία από αυτές τις οχυρώσεις βρισκόταν κοντά στον προσωρινό χώρο περιορισμού ραδιενεργών αποβλήτων του Κόκκινου Δάσους (RudyiLis), όπου βρίσκεται ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας υποβάθρου στη Ζώνη Αποκλεισμού».

Η «R» πραγματοποίησε όλη την εβδομάδα οδοιπορικό στα περίχωρα του Κιέβου, καταγράφοντας εικόνες φρίκης. Ομαδικοί τάφοι, άμαχοι που εκτελέστηκαν, ισοπεδωμένα χωριά, κατεστραμμένες πόλεις και άρματα μάχης ανατιναγμένα. Πρόκειται για τα ντοκουμέντα της φρίκης, που σοκάρουν όλη την ανθρωπότητα. Οι ουκρανικές Αρχές καταγγέλλουν ότι οι Ρώσοι προσπάθησαν να αφανίσουν τον ντόπιο πληθυσμό στις πόλεις και στα χωριά που εισέβαλαν, οργανώνοντας μαζικές εκτελέσεις με θύματα αμάχους. Στην πόλη Μπούτσα ανακαλύφθηκαν την Τρίτη και άλλα πτώματα στον ομαδικό τάφο που είχε πρόχειρα ανοιχτεί πίσω από την κεντρική εκκλησία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, πολλά από τα θύματα είχαν υποστεί βασανιστήρια πριν να εκτελεστούν, αφού είχαν σπασμένα κόκαλα, ενώ άλλοι έφεραν τραύματα από σφαίρα στο κεφάλι. Συνολικά 68 άτομα βρέθηκαν θαμμένα στον ομαδικό τάφο, που δεν είναι ο μοναδικός. Οι Αρχές εικάζουν ότι θα βρεθούν κι άλλοι.

Ταυτόχρονα, στην ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Κίεβο, όπου η «R» έδωσε το «παρών», η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας, Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς για ένα «υπόγειο βιασμού» που δημιούργησαν οι Ρώσοι στην Μπούτσα. Σε αυτό το υπόγειο είχαν αιχμαλωτιστεί 25 γυναίκες ηλικίας από 14 έως 24 ετών. Εννέα από τα 25 θύματα έχουν μείνει έγκυοι, ανάμεσά τους και ένα 14χρονο κορίτσι. Στις περιοχές που χτυπήθηκαν γύρω από το Κίεβο δεν σταματούσαμε να ανακαλύπτουμε ιστορίες φρίκης. Δεκάδες ρωσικά άρματα μάχης βρίσκονται ανατιναγμένα στους δρόμους γύρω από την εθνική οδό, θυμίζοντας τις μάχες που μαίνονταν εκεί μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα. Στο ύψος του βενζινάδικου του χωριού Μπούζοβα, στην εθνική οδό, οι Αρχές μάζεψαν δεκάδες πτώματα από τον δρόμο. Αμαχοι που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο έπεσαν στη ρωσική φάλαγγα που έμπαινε από εκείνη την περιοχή. «Τους εκτέλεσαν στα αυτοκίνητά τους», μας λένε επιζώντες. Δύο άνδρες, εθελοντές στον ουκρανικό στρατό, αφού τους εκτέλεσαν, τους πέταξαν σε ένα πηγάδι, πίσω από το βενζινάδικο. Το χωριό Μπούζοβα ισοπεδώθηκε. Οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν προλάβει να το εγκαταλείψουν. Τώρα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, επιστρέφουν για να περισώσουν ό,τι απέμεινε από τις περιουσίες τους. Το 90% των κτιρίων είτε έχει καταστραφεί ολοσχερώς, είτε έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.

Exit mobile version