Ουκρανία: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ – Μηνιαίο επίδομα στους στρατιώτες πρώτης γραμμής

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 325 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πακέτο περιλαμβάνει κυρίως πυρομαχικά για τους αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS και άλλα στοιχεία του πυροβολικού, είπε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Καρίν Ζαν-Πιερ σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, τα είδη αυτά θα αντληθούν από τα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πρόκειται για το τριακοστό έκτο πακέτο βοήθειας που ανακοινώνεται από την Ουάσιγκτον αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2022. Με αυτό, το ποσό που έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ ξεπερνά τα 35,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πέρα από πυρομαχικά για τα HIMARS και πυροβόλα, θα σταλούν πύραυλοι TOW, αντιαρματικές νάρκες, εξοπλισμός λιμενικής ασφάλειας και 9 εκατομμύρια σφαίρες, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μηνιαίο επίδομα 2.700 δολαρίων στους στρατιώτες της πρώτης γραμμής

Οι Ουκρανοί στρατιώτες που είναι ανεπτυγμένοι στα μέτωπα θα λαμβάνουν επιπλέον 100.000 χρίβνι (2.710 δολάρια) τον μήνα, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία.

Κάθε στρατιώτης «που υπηρετεί τη χώρα και την προστατεύει από τον εισβολέα, διακινδυνεύει τη ζωή και την υγεία του και εκτελεί καθήκοντα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πρέπει να έχει υψηλό κίνητρο», σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου στο Κίεβο.

Το επίδομα των 100.000 χρίβνι θα δίνεται μόνο στους «υπερασπιστές που μάχονται στις πρώτες γραμμές». Οι στρατιώτες που ασκούν καθήκοντα σε εμπόλεμες ζώνες αλλά δεν συμμετέχουν σε μάχες, όπως και οι στρατιώτες της αντιαεροπορικής άμυνας, θα λαμβάνουν επίδομα 30.000 χρίβνι. Όσοι βρίσκονται στα μετόπισθεν δεν θα λαμβάνουν τα επιδόματα που προβλέπονται για όσους βρίσκονται στα μέτωπα.

Ο βασικός μισθός για όλους τους στρατιώτες αυξήθηκε στα σχεδόν 20.000 χρίβνι στις αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, παίρνουν «δίκαιο» μισθό, που δεν δημιουργεί «αιτίες κοινωνικών εντάσεων» και αντανακλά τον «σεβασμό» στους «στρατιώτες που διακινδυνεύουν τη ζωή και την υγεία τους».

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο κάλεσε τους Ουκρανούς να μην παρασύρονται από τον «λαϊκισμό» για το ζήτημα αυτό και να επικεντρωθούν στην άμυνα της χώρας.

Στην άλλη πλευρά, για τους Ρώσους στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στην πρώτη γραμμή προβλέπεται επίδομα που φθάνει τα 158.000 ρούβλια (1.934 δολάρια) πέραν του βασικού μισθού των 37.000, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Ωστόσο, στρατιώτες διαμαρτύρονται μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως τα επιδόματα αυτά δεν τους δίνονται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ