Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στην επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, δήλωσαν δύο Δυτικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, αντικρούοντας την επίσημη εκδοχή από την Ουκρανία.
Οι Δυτικοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν πως η αξιολόγηση βασίστηκε σε αρχική ανάλυση και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό το συμπέρασμα να αλλάξει.
Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM) είναι στρατηγικά όπλα που μπορούν να πραγματοποιούν πυρηνικά πλήγματα σε μεγάλες αποστάσεις και αποτελούν σημαντικό τμήμα της πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας.
Οι αποστάσεις της Γαλλίας
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο σε επίθεσή της στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι μια παρόμοια κίνηση θα αποτελούσε σοβαρή κλιμάκωση, αν οι αναφορές είναι αληθείς.
Η πολεμική αεροπορία του Κιέβου ανέφερε νωρίτερα ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο κατά την διάρκεια επίθεσής της στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στον πόλεμο ένα όπλο που είναι σχεδιασμένο να πραγματοποιεί πυρηνικά πλήγματα σε μεγάλες αποστάσεις.
«Εάν επιβεβαιωθεί θα αντιδράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια ενημέρωσης ο Κριστόφ Λεμουάν.
Οι βρετανικές αμφιβολίες
Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) για να επιτεθεί στην Ουκρανία είναι βαθιά ανησυχητικές και εάν ισχύουν, θα αποτελέσουν ένα ακόμα παράδειγμα της απερισκεψίας της Ρωσίας.
Η Ρωσία φέρεται να εξαπέλυσε πύραυλο ICBM σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεμική Αεροπορία του Κιέβου.
Καθώς οι εντάσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία κλιμακώνονται περαιτέρω, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι κατέρριψε δύο βρετανικής κατασκευής πυραύλους κρουζ Storm Shadow. Ερωτηθείς για τη δήλωση αυτή, ο εκπρόσωπος του Στάρμερ αρνήθηκε να σχολιάσει επιχειρησιακά ζητήματα.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι δήλωσε ότι οι Ρώσοι ετοιμάζουν «εδώ και μήνες» την εκτόξευση ενός «νέου βαλλιστικού πυραύλου», χωρίς, ωστόσο να επιβεβαιώνει την εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου από τη Μόσχα προς το ουκρανικό έδαφος.
«Υπάρχουν σήμερα πληροφορίες στον Τύπο, μη επιβεβαιωμένες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο προς την Ουκρανία, κάτι που (οι Ρώσοι) ετοιμάζουν εδώ και μήνες σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε», δήλωσε ο Τζον Χίλι ενώπιον της επιτροπής Άμυνας του βρετανικού κοινοβουλίου.
Ο υπουργός, ωστόσο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι βρετανικοί πύραυλοι κρουζ Storm Shadow εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία.
«Οι ενέργειες των Ουκρανών επί του πεδίου μιλούν από μόνες τους, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η βρετανική κυβέρνηση αυξάνει τη στήριξή της στην Ουκρανία», δήλωσε ο Τζον Χίλι, θυμίζοντας ότι είχε συζητήσεις με τους ομολόγους τους από την Ουκρανία, τον Ρουστέμ Ουμέροφ, την Τρίτη και από τις ΗΠΑ, τον Λόιντ Όστιν, την Κυριακή.
«Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες της σύγκρουσης. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιχειρήσεων και τελικά ο μόνος που θα επωφεληθεί από μια τέτοια δημόσια συζήτηση είναι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε.