Ουκρανία: Αυξάνονται οι δολοφονίες και οι “εξαφανίσεις”

Ουκρανία: Αυξάνονται οι δολοφονίες και οι “εξαφανίσεις”

 

Την περασμένη Πέμπτη, ο Βολοντιμίρ Ρίμπακ, ένας δημοτικός σύμβουλος στη Χορλίβκα της ανατολικής Ουκρανίας, έλαβε μέρος σε μια διαδήλωση υπέρ της ενότητας της χώρας και στη συνέχεια αποπειράθηκε να υψώσει την ουκρανική σημαία στο κτίριο της δημοτικής αρχής. Τέσσερις άνδρες τον έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και αποσυνέδεσαν το τηλέφωνό του. Το Σάββατο βρέθηκε το πτώμα του, φέροντας εμφανή ίχνη βασανιστηρίων, σε ένα ποτάμι κοντά στο Σλαβιάνσκ, 100 χιλιόμετρα μακριά.

Ο θάνατος του Ρίμπακ, που ανήκε στο κόμμα του Ουκρανού Προέδρου Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, προστίθεται σε μια λίστα «εξαφανίσεων» και δολοφονιών πολιτικών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία. Όλες αποδίδονται σε ένοπλους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Το γεγονός ότι άνθρωποι εξαφανίζονται το 2014 στην Ουκρανία, στο κέντρο της Ευρώπης, είναι φρικτό», λέει ο Γιούρι Ζουκ, ένας φιλοευρωπαίος δημοτικός σύμβουλος στη Χορλίβκα, που είδε τον Ρίμπακ μισή ώρα πριν από την απαγωγή του.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν απαχθεί είναι η εκλεγμένη δήμαρχος του Σλαβιάνσκ Νέλι Στέπα, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Σάιμον Οστρόφσκι (που κινηματογράφησε τη βίαιη κατάληψη της αστυνομικής διοίκησης της Χορλίβκα), ο Ουκρανός δημοσιογράφος Σέρχι Λέφτερ και η Ουκρανή συνάδελφός του Ίρμα Κρατ. Σύμφωνα με τον αυτοανακηρυχθέντα δήμαρχο του Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο Οστρόφσκι δεν είναι όμηρος, αλλά «φιλοξενείται» από τους άνδρες του. Όπως είπε πάντως, ο δημοσιογράφος είναι προβοκάτορας και δεν μιλά για τους φιλορώσους ακτιβιστές που συλλαμβάνονται από το Κίεβο. Οι συνθήκες «φιλοξενίας» του, είπε, είναι καλές: του δίνουν να φάει και τον αφήνουν να πλυθεί.

«Βλέπουμε ενόπλους που αντιτίθενται στην κυβέρνηση του Κιέβου να δρουν παράνομα στην Ανατολή», λέει στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς η Γιούλια Γκορμπούνοβα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας και την κυβέρνηση του Κιέβου επειδή παραπέμπει σε δίκη αυτονομιστές που προπαγανδίζουν την απόσχιση της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Χορλίβκα είναι μια πόλη 270.000 κατοίκων. Το κτίριο της δημοτικής αρχής κατελήφθη στις 14 Απριλίου από 1.000 φιλορώσους αυτονομιστές που ύψωσαν τη σημαία της «Δημοκρατίας του Ντονμπάς» και όρισαν δικό τους δήμαρχο. Δύο ημέρες αργότερα όμως αποχώρησαν και ο εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης επέστρεψε στη θέση του. Η σημαία όμως παραμένει εκεί, καθώς κανείς δεν τολμά να την απομακρύνει μετά τον θάνατο του Ρίμπακ.

Η αστυνομία της πόλης έχει ουσιαστικά εξουδετερωθεί και διασπαστεί. Οι ίδιοι οι κάτοικοι επεμβαίνουν κάθε τόσο για να διαφυλάξουν την τάξη. Δεν μπόρεσαν όμως να σώσουν και τον Ρίμπακ από τους απαγωγείς του.

Μεγάλη συγκίνηση και ένταση επικράτησαν και την περασμένη Τρίτη στην κηδεία των τριών ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στο Σλαβιάνσκ. «Ποιος θα το έλεγε ότι θα έφτανε μια εποχή που την ημέρα του Πάσχα θα σκότωναν κάποιοι τους αδελφούς τους;» αναρωτήθηκε ο ιερέας που τέλεσε τη νεκρώσιμη ακολουθία. «Τι συμβαίνει; Ποιος σπείρει το μίσος; Για ποιο λόγο; Ίσως να μην ξέρουμε όλοι να προσευχόμαστε. Αλλά πρέπει να μάθουμε. Γιατί υπάρχουν εποχές όπου όλοι προσεύχονται».

Στην κηδεία είχαν έλθει άνθρωποι και από άλλα σημεία της επαρχίας. Ο Αντρέι, που ήλθε από τη Νικολάγιεβκα, μοίραζε προκηρύξεις της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» που τύπωσε με δικά του χρήματα, όπως είπε. Ο Αντρέι είπε στην απεσταλμένη της Ελ Παΐς ότι οι φιλορώσοι κάτοικοι διψούν για όπλα και ετοιμάζονται για πόλεμο.

Η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη για τις δολοφονίες στον «Δεξιό Τομέα», την παραστρατιωτική οργάνωση εθνικιστών που έπαιξε σημαντικό ρόλο τον περασμένο χειμώνα στις διαδηλώσεις της πλατείας Μαϊντάν.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ