Όταν ο Ρίγκαν ζήτησε συγγνώμη από τη Θάτσερ

Όταν ο Ρίγκαν ζήτησε συγγνώμη από τη Θάτσερ

Ρίγκαν και Θάτσερ έχουν μείνει στην ιστορία σαν αχώριστο ζευγάρι. Όχι μόνο επειδή υπήρξαν γεννήτορες του “εφαρμοσμένου νεοφιλελευθερισμού”, αλλά και για απόλυτη σύμπτωσή τους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η μόνη φορά που ο “Ρόνι” την έφερε στη “Μάγκι” ήταν όταν τα αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν τον Οκτώβριο του 1983 στη Γρενάδα- μια νησιώτικη χώρα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στη Καραϊβική- για να ανατρέψουν το μαρξιστικό καθεστώς του Μπόρις Μπίσοπ. Ο τελευταίος έχει πάρει την εξουσία με επανάσταση το 1979, αλλά οι Αμερικανοί δεν ήθελαν μια δεύτερη Κούβα στη γειτονιά τους.

“Λυπούμαστε πολύ για την αναστάτωση που σας προκαλέσαμε” είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, σε ένα τηλεφώνημα που ηχογράφησε ο ίδιος, μαζί με πολλά άλλα που φυλάσσονται τώρα στο αρχείο της βιβλιοθήκης Ρίγκαν, στο Λος Άντζελες.

“Αν ήμουν εγώ στη θέση σου”, συνέχισε ο Ρόναλντ Ρίγκαν “θα πέταγα το καπέλο μου στην πόρτα προτού περάσω μέσα”, συνέχιζε σε απολογητικό ύφος, καθώς δεν είχε ενημερώσει τη Θάτσερ για την εισβολή 2.000 Αμερικανών πεζοναυτών στο “κόκκινο” νησί. (Το πέταγμα του καπέλου συνηθιζόταν στον αμερικανικό Νότο, για να δει κάποιος αν είναι ευπρόσδεκτος σε ένα σπίτι).

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ