Οριστικό τέλος στις έρευνες για την εξαφανισμένη πτήση MH370

Οι έρευνες αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας για την πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, που αγνοείται από το 2014, θα τερματιστούν την Τρίτη και δεν θα υπάρξουν άλλες παρατάσεις, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Άντονι Λόκε.

Η πτήση MH370, από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες, εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου του 2014.

Η Μαλαισία είχε συμφωνήσει τον Ιανουάριο να πληρώσει την εταιρεία Ocean Infinity, που εδρεύει στο Χιούστον, έως και 70 εκατ. δολάρια εάν έβρισκε το αεροσκάφος μέσα σε 90 ημέρες στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Η έρευνα για το Boeing 777 αναμενόταν να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου, καθώς η συμφωνία 90 ημερών δεν κάλυπτε τον χρόνο που χρειάστηκε για την εκ νέου τροφοδοσία με καύσιμα και άλλες προμήθειες του ερευνητικού σκάφους Seabed Constructor.

Ωστόσο, η Ocean Infinity είχε ολοκληρώσει τις έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή τον Απρίλιο και είχε ζητήσει μια παράταση έως τις 29 Μαΐου, δήλωσε ο Λόκε.

«Σήμερα το πρωί, το έθεσα αυτό το αίτημα στο υπουργικό συμβούλιο και συμφωνήσαμε σε παράταση έως τις 29 Μαΐου», δήλωσε ο Άντονι Λόκε σε δημοσιογράφους. Ερωτηθείς για το εάν αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν νέες παρατάσεις, δήλωσε: «Ναι».

Ο Πρωθυπουργός Μοχάμαντ Μαχάτιρ έχει δηλώσει ότι η Μαλαισία θα επανεξετάσει και πιθανόν θα τερματίσει τη συμφωνία της με την Ocean Infinity, στο πλαίσιο μιας σειράς ενεργειών με στόχο να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες.

Ο Λόκε, που ορκίστηκε τη Δευτέρα υπουργός, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει μια πλήρη έκθεση για τις έρευνες αναφορικά με την εξαφάνιση της πτήσης MH370 μετά την ολοκλήρωση της αναζήτησης του αεροσκάφους στη θάλασσα, αλλά δεν έχει ακόμα καθορίσει την ημερομηνία δημοσιοποίησής της.

Η Voice 370, μια οργάνωση που εκπροσωπεί τους συγγενείς των επιβαινόντων, έχει καλέσει τη νέα κυβέρνηση να επανεξετάσει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με MH370, περιλαμβανομένης και της «ενδεχόμενης παραποίησης ή εξαφάνισης στοιχείων που σχετίζονται με την MH370 και τη συντήρηση του αεροσκάφους».

«Δεν γνωρίζω ποιες λεπτομέρειες πιθανόν να μην έχουν αποκαλυφθεί, αλλά ως υπουργός, δεσμεύομαι στο να δημοσιοποιήσω όλες τις λεπτομέρειες στην κοινή γνώμη», δήλωσε ο Λόκε.

Η απόφαση να εργοδοτηθεί η Ocean Infinity ελήφθη αφού η Αυστραλία, η Κίνα και η Μαλαισία τερμάτισαν μια άκαρπη έρευνα 200 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (159,38 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ) σε μια περιοχή 120.000 τετρ. χιλιομέτρων στον Ινδικό Ωκεανό πέρυσι, παρότι οι ερευνητές ζητούσαν η περιοχή στην οποία είχαν επικεντρωθεί οι επιχειρήσεις να διευρυνθεί κατά 25.000 τετρ. χιλιόμετρα προς τα βόρεια.

Το Seabed Constructor κάλυψε μέχρι στιγμής 86.000 τετρ. χιλιόμετρα, χωρίς ωστόσο να εντοπίζει σημαντικά ευρήματα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση της Ocean Infinity στις 15 Μαΐου.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ