Οργή ΗΠΑ για τους υπαινιγμούς περί εμπλοκής στο πραξικόπημα

Να μπει φρένο στους ισχυρισμούς που έγιναν δημόσια στην Τουρκία περί εμπλοκής της Ουάσιγκτον στην απόπειρα πραξικοπήματος ζήτησε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.

Συγκεκριμένα, ο Κέρι δήλωσε στον τούρκο ομόλογό του ότι οι ισχυρισμοί που έγιναν δημόσια περί εμπλοκής της Ουάσινγκτον στην αποτυχημένα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ζημιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, συμμάχους στο NATO.

Ο Κέρι πίεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να τηρήσει το κράτος του δικαίου στις έρευνες που διεξάγει για την απόπειρα πραξικοπήματος, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές οι οποίες διεξάγουν αυτή την έρευνα, αλλά ότι οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ο Κίρμπι σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τον Γκιουλέν «δείχνει» ο Ερντογάν

Τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, «δείχνει» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης διαπράχθηκε από μια μειονότητα των ενόπλων δυνάμεων. «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι δικές μας, όχι εκείνες της παράλληλης δομής. Εγώ είμαι ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων», τόνισε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι υποδαύλισε το πραξικόπημα όπως και άλλες απόπειρες ανατροπής του.

Γκιουλέν: Δεν αποκλείει ανάμειξη του Ερντογάν στο πραξικόπημα

Ο εξόριστος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση στην Άγκυρα ότι είναι ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη σε μια συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα New York Times, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο εγκέφαλος ενδέχεται να ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γκιουλέν, 75 ετών, ζει απομονωμένος στις βορειοανατολικές ΗΠΑ από το 1999 και πολύ σπάνια μιλάει στον Τύπο, είναι όμως επικεφαλής ενός ισχυρού κινήματος στην Τουρκία, που διαθέτει ιεροδιδασκαλεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης. Το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν είναι γνωστό με το όνομα Χιζμέτ (Υπηρεσία).

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Μπλοκαρίστηκε το Facebook στην Αρμενία – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ