Ονδούρα: Νοθεία στις εκλογές

Ονδούρα: Νοθεία στις εκλογές

Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) διαπίστωσε περιπτώσεις νοθείας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στην Ονδούρα, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ισπανός πρώην δικαστής, Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος μετείχε σε μια αποστολή παρατηρητών.

«Κατά την άποψη της αποστολής στην οποία συμμετείχα, εκείνη της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ότι υπήρξε εκλογική νοθεία μέσω διαφόρων μηχανισμών», είπε ο Γκαρθόν από την Ασουνσιόν της Παραγουάης όπου βρίσκεται.

Η ενδεκαμελής αποστολή της FIDH έκανε λόγο για «εξαγορά» ψήφων και «άλλου είδους απάτες που έχουν καταγραφεί στην έκθεσή της».

Ο Γκαρθόν τόνισε ότι το σημαντικό πλέον είναι να μην προκληθούν επεισόδια στην Ονδούρα. «Μια δημοκρατική διαδικασία οφείλει να είναι πολύ πιο διαφανής», συνέχισε, επικρίνοντας επίσης και την «πλήρη αδιαφάνεια» στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων.

Η εκλογική επιτροπή της Ονδούρας ανακήρυξε νικητή των εκλογών τον υποψήφιο του κυβερνώντος συντηρητικού Εθνικού κόμματος, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, όμως η υποψήφια της αριστερής αντιπολίτευσης, Σιομάρα Κάστρο και ο σύζυγός της, Μανουέλ Σελάγια, πρώην πρόεδρος που ανατράπηκε πραξικοπηματικά το 2009, αμφισβητούν το αποτέλεσμα και έχουν καλέσει τους οπαδούς τους να διαδηλώσουν το Σάββατο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ