Ομπάμα: Ο Τραμπ δεσμεύεται για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

Είναι σημαντικό για τον Ντόναλντ Τραμπ να στείλει μηνύματα ενότητας έπειτα από μια διχαστική προεκλογική εκστρατεία δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να σχολιάσει την επιλογή του Τραμπ να διορίσει ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου τον Στιβ Μπάνον, έναν εκπρόσωπο της ακροδεξιάς.

Ο Ομπάμα ανέφερε πως είπε στον Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη εβδομάδα, ότι «εξαιτίας της σφοδρότητας της προεκλογικής εκστρατείας είναι πραγματικά σημαντικό να προσπαθήσει να στείλει μηνύματα ενότητας και να προσεγγίσει τις μειονοτικές ομάδες, τις γυναίκες και άλλους που εξέφραζαν ανησυχίες σχετικά με το πνεύμα που επικράτησε προεκλογικά».

«Δεν πιστεύω ότι είναι ιδεολόγος και εκτιμώ πως στο τέλος της μέρας είναι ρεαλιστής, γεγονός που μπορεί να του φανεί χρήσιμο από την στιγμή που έχει ικανούς ανθρώπους γύρω του. Είναι ξεκάθαρο ότι γνωρίζει προς τα πού βαδίζει», τόνισε ο Ομπάμα για τον εκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Αν έχω ανησυχίες; Φυσικά και έχω», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφορικά με την θητεία του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. «Εκείνος και εγώ διαφέρουμε σε πάρα πολλά θέματα».

Παράλληλα. ο Ομπάμα διευκρίνισε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Τραμπ, ότι παρά τις δηλώσεις του για το ΝΑΤΟ, ενδιαφέρεται πολύ για την διατήρηση των στρατηγικών σχέσεων των ΗΠΑ. «Δεν αποδυναμώνεται η δέσμευση των ΗΠΑ για τη διατήρηση ισχυρής σχέσης με το ΝΑΤΟ», τόνισε, προσθέτοντας ότι ένα από τα πιό σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει κατά το ταξίδι του είναι να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

“Στη συζήτησή μου με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για την διατήρηση των βασικών στρατηγικών μας σχέσεων, οπότε, ένα από τα μηνύματα που θα μπορέσω να μεταβιβάσω είναι η δέσμευσή του για το ΝΑΤΟ και την υπερ-Ατλαντική συμμαχία”, πρόσθεσε.ο Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου, τονίζοντας οτι “αυτές οι συμμαχίες δεν είναι απλώς καλές για την Ευρώπη, είναι καλές και για τις ΗΠΑ και είναι ζωτικής σημασίας για τον κόσμο”.

Παρά την κριτική του κατά τον προεκλογικό του αγώνα για τα έξοδα της χώρας του για το ΝΑΤΟ, ο Τραμπ – ο οποίος αναλαμβάνει τα προεδρικά του καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου 2017 – έχει δώσει ενδείξεις ότι έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση των σχέσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική παραμένει αρκετά σταθερή παρά τις αλλαγές των κυβερνήσεων.

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος μετά την εκλογική ήττα της Χίλαρι Κλίντον, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους Δημοκρατικούς ότι χρειάζεται να εργαστούν για να μπορέσουν να προσεγγίσουν τους πολίτες σε όλη την χώρα.

Επίσης, θυμήθηκε πως αφού προηγήθηκε η ήττα του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζον Κέρι στις προεδρικές εκλογές του 2004 από τον Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Μπους τον νεότερο, δύο χρόνια μετά οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και τέσσερα έπειτα ο ίδιος εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα, όχι όμως αυτόματα. Αλλάζουν με τον τρόπο που δουλεύουμε», τόνισε ο Ομπάμα.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

ΗΠΑ: Ο Τραμπ είναι έτοιμος να κυβερνήσει δήλωσε ο ομογενής προσωπάρχης του νέου προέδρου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ