Ομπάμα για Αφγανιστάν

Στη σημερινή του συνέντευξη τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος ειδικά στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Αφγανιστάν ανέφερε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα παραμείνουν στην ασιατική χώρα “ακριβώς όσο θα χρειαστεί ώστε να εξουδετερωθεί η Αλ Κάιντα, αλλά και να είναι εγγυημένη η ασφάλεια όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, μετά από την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το αφγανικό έδαφος”.

Όσον αφορά το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου από Αμερικανούς στρατιώτες, σε μια Νατοϊκή βάση, ο πρόεδρος Ομπάμα σχολίασε ότι “τώρα είναι ο καιρός” το ΝΑΤΟ να παραδώσει την ηγεσία που έχει, στον κοινό αγώνα, για την εγγύηση της ασφάλειας όλων των Αφγανών”.

Διακήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι η Ουάσινγκτον θα κινηθεί, ώστε να διαμορφώσει “μακρόχρονους δεσμούς” με το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα τωρινά αμερικανικά σχέδια, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα φύγουν από την ασιατική χώρα μέσα στο 2014. Ο στόχος είναι, έως τότε, οι αφγανικές δυνάμεις της ασφάλειας να εγγυώνται ολοένα και πιο πολύ την ασφάλεια των Αφγανών, διευκρίνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν σχολίασε σήμερα την προωθούμενη συμφωνία με την Καμπούλ, όσον αφορά τα “Κέντρα για Κράτηση”, για τα οποία η αφγανική κυβέρνηση έδειξε χθες Δευτέρα μεγάλο ενδιαφέρον.

Αμερικανοί πολιτικοί παρατηρητές σχολίασαν ότι “το θέμα εντάσσεται σε μια ευρύτερη διμερή συμφωνία, που θα εγγυηθεί μια μονιμότερου χαρακτήρα αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν, όταν φύγουν από εκεί οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ