Ομπάμα: Διαφάνεια στα προγράμματα παρακολούθησης

Ομπάμα: Διαφάνεια στα προγράμματα παρακολούθησης

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στα προγράμματα παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ υπογράμμισε απόψε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχόμενος ότι θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του “Πατριωτικού Νόμου” (Patriot Act) που επιτρέπει τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

“Δεδομένου του ιστορικού καταχρήσεων που έχουν γίνει από κυβερνήσεις, είναι ορθό να έχουμε ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις, ιδίως επειδή η τεχνολογία αναδιαμορφώνει κάθε πλευρά της ζωής μας”, είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο. Για το σκοπό αυτό, παρουσίασε συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να διορθωθούν οι αβλεψίες των προγραμμάτων αυτών αλλά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο προκειμένου να τροποποιηθεί το άρθρο του Πατριωτικού Νόμου που επιτρέπει τη συλλογή τηλεφωνικών αρχείων και επανέλαβε ότι δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να ακούει τις τηλεφωνικές κλήσεις πολιτών χωρίς να έχει εκδοθεί ένταλμα προηγουμένως για κάτι τέτοιο.

“Μπορούμε και πρέπει να έχουμε περισσότερη διαφάνεια” στα προγράμματα παρακολούθησης, τόνισε ο Ομπάμα, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να θέσει περιορισμούς στη χρήση τους.

Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να κατασκοπεύουν τους απλούς πολίτες, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι παρακολουθήσεις γίνονται για να προστατεύονται η χώρα και οι σύμμαχοί της. Ανακοίνωσε όμως ότι για την προστασία των πολιτών θα διορίσει έναν υπεύθυνο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στην NSA.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ