Ολάντ: Η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που οφείλει στις ΗΠΑ

Ολάντ: Η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που οφείλει στις ΗΠΑ

Η Γαλλία “δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που οφείλει στις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια τελετής στο αμερικανικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Κολβίλ-σιρ-Μερ, στη Νορμανδία, 70 χρόνια μετά την Απόβαση, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε πως οι ακτές της Νορμανδίας υπήρξαν το 1944 “το προγεφύρωμα της δημοκρατίας”.

“Γιορτάζουμε σήμερα μια αξιομνημόνευτη ημερομηνία της ιστορίας μας, όπου οι δύο λαοί μας ενώθηκαν στην ίδια μάχη, αυτή της ελευθερίας”, δήλωσε ο Ολάντ στη διάρκεια κοινής τελετής με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα είχε φθάσει νωρίτερα με ελικόπτερο σ’ αυτό το κοιμητήριο περίπου 10.000 αμερικανών στρατιωτών, το οποίο δεσπόζει στη θάλασσα και αποτελεί αμερικανικό έδαφος.

Κατά την ομιλία που εκφώνησε στο κοιμητήριο, ο αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε πως η νίκη των Συμμάχων κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο “διαμόρφωσε την ασφάλεια και την ευημερία” για το μέλλον.

“Η διεκδίκηση της Αμερικής, η προσήλωσή μας στην ελευθερία, η διεκδίκησή μας για ισότητα, η διεκδίκησή μας για ελευθερία, για την εγγενή αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινου όντος, αυτή η διεκδίκηση είναι γραμμένη με το αίμα αυτών των ακτών και θα διαρκέσει στην αιωνιότητα”, δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια της τελετής.

“Όμαχα Μπιτς. Νορμανδία. Ήταν το προγεφύρωμα της δημοκρατίας”, τόνισε ο Ομπάμα κατά την τελετή στη μνήμη των πολεμιστών που έπεσαν πριν από 70 χρόνια, στη διάρκεια της απόβασης της 6ης Ιουνίου 1944. “Από τη Δυτική Ευρώπη στην Ανατολική, από τη Νότια Αμερική στη Νοτιοανατολική Ασία, επί 70 χρόνια διαδόθηκαν δημοκρατικά κινήματα”, πρόσθεσε. “Τίποτε απ’ αυτά δεν θα συνέβαινε χωρίς τους άνδρες που ήταν πρόθυμοι να δώσουν τη ζωή τους”.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ