OLAF: Απάτη από Ελληνίδα ερευνήτρια – “Ροκάνιζε” ερευνητικά κονδύλια – ΒΙΝΤΕΟ

Η OLAF -Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης- αποκάλυψε απάτη στην οποία εμπλέκεται Ελληνίδα ερευνήτρια από ελληνικό Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οpen. Το έργο περιέλαμβανε, υποτίθεται, 40 επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο και θα κόστιζε παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Οι “Αδιάφθοροι” διαπίστωσαν ότι κάποιοι από τους ερευνητές δεν είχαν ιδέα για τη συμμετοχή τους σ’ αυτό το πρόγραμμα και τα χρήματα έβαζε στους δικούς της λογαριασμούς η Ελληνίδα ερευνήτρια.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας χρηματοδότησε ελληνικό Πανεπιστήμιο με 1,1 εκατ. ευρώ για ερευνητικό έργο που θα διαχειριζόταν η επιστήμονας, της οποίας ο πατέρας εργαζόταν στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Στο πρόγραμμα υποτίθεται θα συμμετείχαν περισσότεροι από 40 επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίον καταβάλλονταν οι πλρωμές για τους διεθνείς ερευνητές κίνησε υποψίες στον OLAF. Οι επιταγές έβγαιαν στο όνομα κάποιων ερευνητών, αλλά στη συνέχεια γίνονταν καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με πολλούς δικαιούχους. Οι υποψίες αυξήθηκαν όταν προέκυψε ότι οι επιταγές κατατέθηκαν προσωπικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς από τη συγκεκριμένη Ελληνίδα ερευνήτρια.

Τότε οι ιθύνοντες της OLAF αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν επιτόπιο έλεγχο στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Έτσι η OLAF, με τη βοήθεια των ελληνικών Αρχών, απέκτησε πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ψηφιακά αρχεία και μπόρεσε να εντοπίσει το μέγεθος της απάτης.

Δείτε το βίντεο από το Open:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ