ΟΗΕ: Θέση μη μόνιμου μέλους για την Ιορδανία

ΟΗΕ: Θέση μη μόνιμου μέλους για την Ιορδανία

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τάχθηκε σχεδόν ομόφωνα πέρ της υποψηφιότητας της Ιορδανίας να καταλάβει μια μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ανώτατου διεθνούς οργανισμού.

Η ψηφοφορία διεξήχθη αφότου η Σαουδική Αραβία απέρριψε προς μηνός τη θέση επικαλούμενη «λόγους απογοήτευσης» για την αδυναμία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να επιλύσει μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές κρίσεις.

Η ψηφοφορία ήταν σχεδόν ομόφωνη καθώς υπέρ της υποψηφιότητας της Ιορδανίας τάχθηκαν 178 από τα συνολικά 179 κράτη – μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Έχοντας λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος, η Ιορδανία εκλέγεται ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας» ανακοίνωσε ο Τζον Άσε πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η έδρα έμεινε “ορφανή” από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η εκλεγμένη Σαουδική Αραβία αρνήθηκε τη θέση σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «αποτυχία» του διεθνούς σώματος να επιλύσει την παλαιστινιακή και συριακή κρίση.

Το επίσημο Αμάν στη συνέχεια, εξέφρασε την προθυμία να καταλάβει την έδρα στο διεθνή οργανισμό. Αυτή θα είναι η τρίτη θητεία της Ιορδανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς είχαν προηγηθεί αυτές στις δεκαετίες του 1960 και του 1980.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ