ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες ζητεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες στη βορειοδυτική Συρία, δηλώνοντας ότι “ανησυχεί βαθιά” για τη στρατιωτική κλιμάκωση.

Με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ συνεχίζουν από τον Δεκέμβριο μια αιματηρή επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ, της οποίας περισσότερες από τις μισές περιοχές ελέγχονται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης ομάδες τζιχαντιστών και ανταρτών.

Το Σάββατο, οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων νοτίως της πόλης Σαρακέμπ, μετά την υποχώρησή τους κατά τη διάρκεια των νυχτερινών μαχών με τους αντάρτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Γκουτέρες επαναλαμβάνει ότι “οι επιθέσεις εναντίον των πολιτών και των πολιτικών υποδομών (…) είναι απαράδεκτες”, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στέφαν Ντουτζαρίτς.

“Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών κατά και από τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως χαρακτηρίζονται, πρέπει να σέβονται τους κανόνες και τις υποχρεώσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, που περιλαμβάνει την προστασία πολιτών και πολιτικών υποδομών”, πρόσθεσε.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες “ανησυχεί βαθύτατα για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση στη βορειοδυτική Συρία και ζητεί τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ