Οι σουηδικές αρχές αποσύρουν τις κατηγορίες βιασμού κατά του Ασάνζ

Την απόφαση των εισαγγελικών αρχών της Σουηδίας να αποσύρουν τις κατηγορίες βιασμού κατά του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και να κλείσουν την υπόθεση, έπειτα από εννέα χρόνια έρευνας, ανακοίνωσε χθες Σουηδή εισαγγελέας.

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια επικεφαλής εισαγγελέας, Εύα-Μαρί Πέρσον, δήλωσε πως έγινε αναθεώρηση των στοιχείων. Τα στοιχεία της ενάγουσας, ανέφερε, κρίθηκαν αξιόπιστα και φερέγγυα, αλλά πως, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, οι μνήμες των μαρτύρων ξεθωριάζουν.

«Έπειτα από τη διενέργεια εμπεριστατωμένης αξιολόγησης όσων προέκυψαν στη διάρκεια της πορείας της προκαταρκτικής έρευνας αξιολογώ πως τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά προκειμένου να αποτελέσουν τη βάση για την απαγγελία κατηγορίας», δήλωσε η Πέρσον σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ασάνζ έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για βιασμό, που διατυπώθηκαν σε βάρος του το 2010.

Η απόφαση των σουηδικών εισαγγελικών αρχών, απομακρύνει ένα ενδεχόμενο δίλημμα για τα βρετανικά δικαστήρια τα οποία ενδεχομένως θα έπρεπε να αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο αιτήματα έκδοσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία. Ωστόσο, η εισαγγελέας είπε πως η απόφαση να τεθεί στο αρχείο η έρευνα, μπορεί να τεθεί σε έφεση.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται σε φυλακή στη Βρετανία εν αναμονή μιας ακροαματικής διαδικασίας τον Φεβρουάριο για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, που θέλουν να τον δικάσουν για 18 κατηγορίες, περιλαμβανομένης της συνωμοσίας για πειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών και παραβίαση ενός νόμου περί κατασκοπίας.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks απομακρύνθηκε διά της βίας από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, έπειτα από την άρση της ασυλίας του, φέτος τον Απρίλιο. Στη συγκεκριμένη πρεσβεία παρέμεινα κλεισμένος επί επτά συνεχή έτη, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του βάσει των κατηγοριών που αντιμετώπιζε στη Σουηδία. Από τότε εκτίει ποινή σε βρετανική φυλακή, επειδή παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ