«Οι Σοσιαλδημοκράτες θα χάσουν…»

«Οι Σοσιαλδημοκράτες θα χάσουν…»

 

«Το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα ηττηθεί στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Και ο βασικός λόγος για την ήττα του θα είναι ο υποψήφιός του για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ».

Αυτό γράφει στην Ελ Παϊς ο ισπανός συγγραφέας Φερνάντο Αραμπούρου, που ζει στη Γερμανία. Ενας προσεκτικός παρατηρητής – σημειώνει – θα έλεγε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Όμως οι δημοσκοπήσεις είναι κάθε μέρα και πιο δυσμενείς για τους Σοσιαλδημοκράτες. Το κόμμα φαίνεται ότι θα λάβει κάτω από το 30% των ψήφων, ένα ποσοστό που ακόμη κι αν προστεθεί σ’εκείνο των Πρασίνων δεν μπορεί να οδηγήσει τον Στάινμπρουκ στην καγκελαρία.

Ο ίδιος προσεκτικός παρατηρητής θα εξακολουθούσε να συνιστά σύνεση, θα έλεγε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα καλεί τους ψηφοφόρους του να σπεύσουν μαζικά στις κάλπες για να ανατρέψουν τις προβλέψεις (αρκεί βέβαια εκείνη την ημέρα να μη βρέχει). Όμως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν θα χάσει τις εκλογές για συγκυριακούς λόγους, αλλά για πολύ συγκεκριμένα λάθη που έχει διαπράξει. Μια εφημερίδα, μάλιστα, πρότεινε στην Αγγελα Μέρκελ να συνεχίσει τις διακοπές της, αφού κι όταν έλειπε οι αντίπαλοί της δούλευαν ουσιαστικά για εκείνη.

Ένα μεγάλο πρόβλημα για το SPD είναι η επιτυχία του κυβερνητικού συνασπισμού και η υψηλή δημοτικότητα της καγκελαρίου. Οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τις παραιτήσεις κάποιων υπουργών για λογοκλοπή, από τη δαπάνη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός αεροδρομίου, από την κατασκευή πανάκριβων drones χωρίς άδεια πτήσης ή από το κλείσιμο ενός σιδηροδρομικού σταθμού επειδή έγιναν περικοπές.

Το SPD, που συμπλήρωσε 150 χρόνια ζωής, έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό τη σοσιαλιστική ουτοπία υπέρ της λεγόμενης «κοινωνικής δικαιοσύνης». Η πολιτική που ακολουθεί είναι κεντρώα και δύσκολα μπορεί κανείς να εντοπίσει διαφορές με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Το κυβερνητικό κόμμα δεν έχει διστάσει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε θέματα όπως ο γάμος των ομοφυλοφίλων ή η θέσπιση ελάχιστου μισθού. Η καγκελάριος, μάλιστα, έφτασε πρόσφατα στο σημείο να «φλερτάρει» με την ιδέα ενός Μεγάλου Συνασπισμού με τον βασικό αντίπαλό της. Ο Στάινμπρουκ αντέδρασε όπως συνήθως: ξινά.

Κανείς δεν αρνείται ότι ο άνθρωπος αυτός έχει ικανότητες στον οικονομικό τομέα, σημειώνει ο ισπανός συγγραφέας. Υπήρξε υπουργός Οικονομικών με την Αγγελα Μέρκελ (εκείνος λέει «κάτω από την Αγγελα Μέρκελ»), μια εμπειρία που επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλει να επαναλάβει. Εχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα με την εικόνα του, έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις που τον έχουν κάνει αντιπαθή, στερείται χαρίσματος. Οι ίδιες οι εκλογικές αφίσες του κόμματός του μοιάζει να έχουν σχεδιαστεί από αντιπάλους του. Είναι υπερβολικά σοβαρές, ξεπερασμένες, ελάχιστα ελκυστικές. Ενας εκατομμυριούχος μπορεί βέβαια να προσπαθήσει να βοηθήσει τους άτυχους αυτής της κοινωνίας. Ο Στάινμπρουκ είναι ένας από αυτούς τους εκατομμυριούχους. Το κακό είναι ότι οι άτυχοι και οι μη προνομιούχοι δύσκολα θεωρούν «δικό τους» έναν άνθρωπο που κέρδιζε 25.000 ευρώ για κάθε ομιλία του και που έχει ζητήσει αύξηση των απολαβών για τον καγκελάριο και τους υπουργούς.

Για κακή τύχη του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών, ο κυριότερος αντίπαλός του βρίσκεται μέσα στο κόμμα: είναι ο πρόεδρος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Πριν ακόμη ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία είχαν εκδηλωθεί διαφωνίες ανάμεσά τους. Δεν συνηθίζεται ένα κόμμα να ορίζει τον υποψήφιό του και στη συνέχεια να αρχίσει να τον πολεμά, οδηγώντας τον να δακρύσει σε μια δημόσια ομιλία του: συνέβη στον Στάινμπρουκ όταν η σύζυγός του διαμαρτυρήθηκε δημοσίως για τη μεταχείριση που του επιφυλάσσουν οι υποτιθέμενοι σύντροφοί του.

Η σύγχυση που επικρατεί στο πεδίο των προγραμματικών αρχών του κόμματος επιδεινώνει την εικόνα του. Ο Στάινμπρουκ ανακοινώνει ξαφνικά ότι αν εκλεγεί καγκελάριος, θα μειώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μια άλλη μέρα δηλώνει ότι θα αυξηθούν οι φόροι που πληρώνουν οι πλούσιοι, ενώ ο Γκάμπριελ υπόσχεται ότι θα μειωθούν. Η αίσθηση ότι το πρόγραμμα του κόμματος αλλάζει κατά βούληση, ότι οι ηγέτες του δεν σέβονται τις ίδιες τους τις δεσμεύσεις, ότι αυτοσχεδιάζουν σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την εικόνα τους στις δημοσκοπήσεις, επιτείνουν τη δυσπιστία των ψηφοφόρων. Αλλά έτσι δεν κερδίζεται μια εκλογική αναμέτρηση.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ