«Οι οιωνοί δείχνουν μεγάλο συνασπισμό» στη Γερμανία

«Οι οιωνοί δείχνουν μεγάλο συνασπισμό» στη Γερμανία

 

Παρά τις πληροφορίες για κλίμα έντασης στον χθεσινό γύρο διαβουλεύσεων μεταξύ χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό τον αποκαλούμενο «μεγάλο συνασπισμό» στο Βερολίνο- δηλαδή μία κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετάσχουν το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

«Οι οιωνοί δείχνουν μεγάλο συνασπισμό» είναι το πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντύσσελντορφ, η οποία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ευρωκρίση. «Ήδη από την αρχή των διαβουλεύσεων καταγράφηκε σύμπτωση απόψεων στην ευρωπαϊκή πολιτική. Σύμφωνα με συμμετέχοντες, οι πολιτικοί του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων στις χώρες της κρίσης και κατά της κοινοτικοποίησης χρέους. Από την πλευρά τους η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποσχέθηκαν μεγαλύτερη αναπτυξιακή ώθηση για τις χώρες της νότιας Ευρώπης και επιμονή στη θέσπιση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, καθώς και πιο αυστηρή ρύθμιση των χρηματαγορών. Ανοιχτό παραμένει μόνο το αν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας (ESM) θα αναλαμβάνει μελλοντικά και την απευθείας χρηματοδότηση τραπεζών».

«Όλα δείχνουν μεγάλο συνασπισμό» είναι ο τίτλος της Frankfurter Rundschau, που εστιάζει σε θέματα εσωτερικής και οικονομικής πολιτικής: «Στο διαμφισβητούμενο ζήτημα του ελάχιστου εγγυημένου ημερομισθίου οι θέσεις του SPD και της Χριστιανοδημοκρατική Ένωση πλησιάζουν πλέον η μία την άλλη: οι μεν χριστιανοδημοκράτες λένε ότι δεν το θεωρούν πλέον απίθανο, οι δε σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να συμφωνούν με τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, η οποία θα καθορίζει το ύψος του κατώτατου ημερομισθίου. Πρότυπο και των δύο πλευρών αποτελεί η Μεγάλη Βρετανία, όπου το 1998 η κυβέρνηση των Εργατικών είχε θεσπίσει το ελάχιστο ημερομίσθιο».

 

Συνασπισμό με τους Πράσινους θέλει ο Γκάισλερ

Μία αιρετική άποψη καταθέτει ο Χάϊνερ Γκάισλερ, γενικός γραμματέας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος επί Χέλμουτ Κολ. Σε σημερινό σχόλιο για την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Κινηθείτε!» προσπαθεί να εξηγήσει «γιατί ο συνασπισμός των χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους είναι η επιταγή της εποχής». «Από πλευράς κομματικής στρατηγικής πολλοί λόγοι συνηγορούν υπέρ του μαυροπράσινου συνασπισμού. Η μόνιμη προσκόλληση των χριστιανοδημοκρατών στον συνασπισμό με τους φιλελεύθερους ήταν μία από τις μεγαλύτερες βλακείες στην ιστορία του κόμματος» γράφει ο Χάινερ Γκάϊσλερ και συνεχίζει: «Εκπλήσσει η ανικανότητα των δύο κομμάτων να συνεργαστούν, εάν αναλογιστούμε ότι οι παλαιότερες- τεράστιες, ομολογουμένως- διαφορές τους, αποτελούν παρελθόν: και οι χριστιανοδημοκράτες αποκηρύσσουν την πυρηνική ενέργεια, και οι Πράσινοι θέλουν να παραμείνουν στο ΝΑΤΟ, ακόμα και στην μεταναστευτική πολιτική υπάρχουν ομοιότητες, μέχρι κάποιου σημείου βεβαίως. Υπό αυτό το πρίσμα κρίνονται πλέον δευτερεύουσες οι διαφορές απόψεων σε θέματα όπως το επίδομα κατ΄οίκον φυλάξεως τέκνου ή τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.