Οι «κόκκινες γραμμές» των Σοσιαλδημοκρατών

Οι «κόκκινες γραμμές» των Σοσιαλδημοκρατών

 

Ξεκίνησε στο Βερολίνο το μίνι συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών που καλείται να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι 235 περίπου σύνεδροι αναμένεται να εγκρίνουν έναν κατάλογο 10 αιτημάτων, τον οποίο συνέταξε προηγουμένως το προεδρείο του SPD, όπου απαριθμούνται οι προϋποθέσεις για την συγκυβέρνηση με το κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον κατάλογο λείπουν οι αυξήσεις φόρων στα υψηλά εισοδήματα, κάτι που είχε απορρίψει κατηγορηματικά η καγκελάριος Μέρκελ.

Στα αιτήματα των Σοσιαλδημοκρατών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η θέσπιση ενός ενιαίου κατώτατου ωρομισθίου που θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 8,50 ευρώ μεικτά, η εξασφάλιση συντάξεων πάνω από τα όρια της φτώχειας, ίση αμοιβή για άνδρες και γυναίκες όπως επίσης και το δικαίωμα της διπλής υπηκοότητας.

 

Ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης

Όσον αφορά στα ευρωπαϊκά θέματα το SPD θα ζητήσει τη θέσπιση φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τη συμμετοχή των χρηματαγορών στα έξοδα για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων όπως επίσης και μέτρα για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα οι Σοσιαλδημοκράτες τονίζουν ότι θέλουν να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη. Για να γίνει όμως αυτό, όπως επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο, θα πρέπει όλες οι χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα της ευρωζώνης να συνδυάσουν μια βιώσιμη αναπτυξιακή στρατηγική με μια βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική.

Ειδική αναφορά γίνεται και στη νεανική ανεργία, όπου υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να ενταθεί η καταπολέμησή της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ