Οι Ισραηλινοί έκαναν ένα βήμα πίσω

Οι Ισραηλινοί έκαναν ένα βήμα πίσω

 

Οι Παλαιστίνιοι χωρικοί θα μπορούν και πάλι να έχουν πρόσβαση στη γη τους που βρισκόταν στη θέση μιας κοινότητας ισραηλινών εποίκων η οποία εκκενώθηκε το 2005, ανακοίνωσε σήμερα η ισραηλινή οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γες Ντιν.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξ ονόματος των ιδιοκτητών γης στο παλαιστινιακό χωριό Μπούρκα, στα βόρεια της Νάμπλους, το κράτος ανακοίνωσε στο δικαστήριο την απόφασή του “να ακυρώσει την εντολή κατάσχεσης της έκτασης” όπου είχε κατασκευαστεί ο οικισμός των εποίκων.

Η γη των Παλαιστινίων είχε κατασχεθεί “για λόγους ασφαλείας” το 1978 όμως ουδέποτε κατασκευάστηκε στην περιοχή αυτή η στρατιωτική βάση που προβλεπόταν αρχικά. “Στη θέση (σ.σ. της βάσης) χτίστηκε παράνομα ο οικισμός του Χομές. Μετά την εκκένωσή του το 2005 η έκταση μετατράπηκε σε στρατιωτική ζώνη απαγορευμένη στους Ισραηλινούς, όμως η εντολή κατάσχεσης δεν ανακλήθηκε”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

“Ξέρουμε ότι η εντολή κατάσχεσης θα ακυρωθεί. Είναι μια μακρά διαδικασία όμως εάν το κράτος το έχει ανακοινώσει στο Ανώτατο Δικαστήριο πιθανότατα δεν θα ανακαλέσει την απόφασή του”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Γες Ντιν, Ρέουτ Μορ.

“Από την εμπειρία μας ξέρουμε δυστυχώς ότι ακόμη και όταν το Ισραήλ αναγνωρίζει την ιδιωτική ιδιοκτησία των Παλαιστινίων στη γη τους, αυτό δεν σημαίνει ότι τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτήν”, πρόσθεσε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ