Οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν τη σύλληψη του Μιράντα

Οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν τη σύλληψη του Μιράντα

Οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν από τη βρετανική κυβέρνηση να ανακρίνει τον σύντροφο του δημοσιογράφου της “Guardian” Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος είχε δημοσιοποιήσει τα μυστικά ντοκουμέντα του Αμερικανού φυγά Έντουαρντ Σνόουντεν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αναγνωρίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν πως η Βρετανία σκόπευε να τον ανακρίνει.

“Αυτή ήταν μια απόφαση που πήραν μόνοι τους και όχι κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, σε δημοσιογράφους.

Οι βρετανικές αρχές ενημέρωσαν ωστόσο τους Αμερικανούς εταίρους τους προτού συλλάβουν τον σύντροφο του Αμερικανού δημοσιογράφου Γκρίνγουολντ, τον Βραζιλιάνο Νταβίντ Μιράντα, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Η βρετανική κυβέρνηση μας ειδοποίησε, επομένως γνωρίζαμε ότι ήταν κάτι που υπήρχε πιθανότητα να συμβεί”, εξήγησε ο Έρνεστ.

“Όμως, η κράτηση αυτή, δεν ήταν κάτι που ζητήσαμε εμείς, και είναι κάτι που έγινε ειδικά από τους αξιωματούχους των βρετανικών δυνάμεων της τάξης”, πρόσθεσε.

“Οι ΗΠΑ δεν αναμείχθηκαν στην απόφαση” για την κράτηση του Μιράντα, κατέληξε ο Έρνεστ.

Ο Μιράντα, ο σύντροφος του Γκρίνγουολντ που δημοσίευσε τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, κρατήθηκε χθες για 9 ώρες στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, βάσει βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σύμφωνα με την “Guardian”, η αστυνομία κατέσχεσε ηλεκτρονικό εξοπλισμό που ανήκε στον κ. Μιράντα, μεταξύ του οποίου το κινητό του τηλέφωνο, φορητές μνήμες USB, DVD και βιντεοπαιχνίδια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ