Οι ΗΠΑ δεν λένε “πραξικόπημα”

Οι ΗΠΑ δεν λένε “πραξικόπημα”

Τρεις ημέρες μετά την αποπομπή του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να ασκήσει καλύτερα την επιρροή της.

Ο αμερικανικός νόμος δεν μπορεί να είναι πιο σαφής: κάθε στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια σε μια χώρα η κυβέρνηση της οποίας ανετράπη από τον στρατό πρέπει να ακυρωθεί. Ωστόσο τρείς ημέρες μετά την αποπομπή του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να ασκήσει καλύτερα την επιρροή της.

Οι φραστικές ακροβασίες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και άλλων αμερικανών αξιωματούχων για να αποφύγουν τη λέξη ταμπού “πραξικόπημα”, δείχνουν την βούλησή τους να μην αποδυναμώσουν σημαντικά τους αιγύπτιους στρατηγούς απειλώντας τους εμμέσως στην περίπτωση που δεν διεξαχθούν γρήγορα ελεύθερες εκλογές.

“Καμιά βάση δεν μπορεί να χρησιμεύσει για τη χρηματοδότηση άμεσης βοήθειας στην κυβέρνηση μιας χώρας, όπου ο εκλεγμένος αρχηγός της κυβέρνησης καθαιρείται ύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα”, αναφέρει άρθρο του νόμου για τον προϋπολογισμό που ισχύει από το 1985.

Άλλο άρθρο διευκρινίζει ότι η Αίγυπτος πρέπει να “στηρίξει την μετάβαση προς μια πολιτική κυβέρνηση”. Ωστόσο από το 2012 οι υπουργοί Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και Τζον Κέρι στη συνέχεια ήραν την προϋπόθεση αυτή, προκειμένου να αποδεσμεύσουν πιστώσεις στο όνομα των συμφερόντων εθνικής ασφαλείας.

Η στρατιωτική βοήθεια (1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2013) θα κάλυπτε σχεδόν το 80% των ετησίων εξοπλιστικών αγορών από τον αιγυπτιακό στρατό. Οι πιστώσεις για το 2013 έχουν ήδη χορηγηθεί, αλλά ουσιαστικά, οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν συμβόλαια πολυετούς διάρκειας στους αμερικανούς κατασκευαστές, κυρίως αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών.

“Δεν είναι σαν οι Αιγύπτιοι να λάμβαναν μια επιταγή με το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων”, εξηγεί ο Ρόμπερτ Σάτλοφ, διευθυντής Ινστιτούτου Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή στην Ουάσινγκτον. “Η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να σταματήσει τις παραδόσεις προμηθειών. Ωστόσο θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση”.

Ένα συμβόλαιο για 20 F-16 υπογράφηκε ήδη το 2010 με την Lockheed Martin, εκ των οποίων τέσσερα παραδόθηκαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανεξάρτητη έκθεση του Κονγκρέσου (της 12ης Απριλίου, σύμφωνα με το Fox News). Από το 1980, τουλάχιστον 220 F-16 έχουν δοθεί στους Αιγύπτιους.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ