Οι Ευρωπαίοι πιέζουν Μόντι

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν Μόντι

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αιφνιδίασε προχθές δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας εάν τεθεί ο Μάριο Μόντι επικεφαλής της Κεντροδεξιάς στη θέση του. Χθες, ήταν η σειρά του Μόντι να αιφνιδιάσει με την απρόσμενη εμφάνισή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παρών στην οποία ήταν και ο Μπερλουσκόνι.

Εκεί ο πρώην πρωθυπουργός και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης φέρεται να επανέλαβε την πρότασή του στον τεχνοκράτη διάδοχό του κι εκείνος απλώς να ευχαρίστησε τον προκάτοχό του για την πρόταση χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας.

Αυτό το παιχνίδι αιφνιδιασμών α λα ιταλικά δεν άφησε κανέναν αδιάφορο στην ομήγυρη που αποτελούνταν από τους επικεφαλής των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι αυτό που προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις και τη ζύμωση στους κόλπους του ΕΛΚ είναι ότι ο Μάριο Μόντι δεν έχει στα χέρια του μόνο την πρόταση του Μπερλουσκόνι να κατεβεί υποψήφιος, την αμέριστη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας του με επικεφαλής το αφεντικό της Φεράρι Λούκα ντι Μοντετζέμολο και την υποστήριξη ενός σεβαστού τμήματος της κοινής γνώμης.

Πιέσεις να εμβαπτιστεί εκλογικά ώστε να αναλάβει μείζονα πολιτικό ρόλο την επόμενη ημέρα, πλήρως νομιμοποιημένος, δέχεται ο Μάριο Μόντι και από τους ευρωπαίους ηγέτες. Το πρέσινγκ στον ιταλό Πρωθυπουργό, που έχει ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού τα Χριστούγεννα, προέρχεται ακόμη και από τη γερμανίδα Καγκελάριο.

«Είναι σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζει τον Μάριο Μόντι και όχι τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι», δήλωνε στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα» υψηλός παριστάμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ. «Η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Μόντι να αποδεχθεί την πρόταση και να μην αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική», προσέθετε η ίδια πηγή στην ιταλική εφημερίδα.

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ