Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής – Ενίσχυση εξωτερικών συνόρων – Ενότητα απέναντι στη Ρωσία

Η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης, κυρίως από την Αφρική, και η επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής περιλαμβάνονται στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε πως το επίκεντρο της συζήτησης των 28 για το μεταναστευτικό ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής με στόχο τη μείωση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στην Ιταλία.

Επίσης, πρόσθεσε πως όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων θα μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

Όσον αφορά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, παραμένει η αβεβαιότητα αφού η Βαλονία συνεχίζει να αντιτίθεται στη συμφωνία και απορρίπτει τις νέες παραχωρήσεις που έγιναν.

Παρότι οι κυβερνήσεις των 28 χωρών μελών της ΕΕ υποστηρίζουν τη CETA με τον Καναδά, το Βέλγιο δεν μπορεί να δώσει τη συναίνεσή του αν δεν διαθέτει την έγκριση των πέντε τοπικών κυβερνήσεων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα βρεθεί ένας συμβιβασμός με τον κυβερνήτη της Βαλονίας Πολ Μανιέτ.

Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ στις Βρυξέλλες βρίσκεται και η Καναδή αρμόδια υπουργός για απευθείας συζητήσεις με τον Μανιέτ.

Όσον αφορά το θέμα της Ρωσίας, ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική της είναι να εξασθενίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι μια νηφάλια εκτίμηση. Δεν έχουμε αυταπάτες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι οι 28 αποφάσισαν να μείνουν ενωμένοι μπροστά στην απειλή αυτή.

«Η δημιουργία έντασης με τη Ρωσία δεν αποτελεί σκοπό μας. Αντιδρούμε απλώς στις κινήσεις που κάνει η Ρωσία. Ασφαλώς και είναι πάντα έτοιμη η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετέχει σε διάλογο, αλλά δεν θα διακινδυνεύσουμε τις αξίες ή τις αρχές μας, γι’ αυτό έχουμε συμφωνήσει να κρατήσουμε τη γραμμή πλεύσης μας και, προπαντός, να κρατήσουμε την ενότητα της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές τους αν ο ρωσικός στρατός συνεχίσει τις θηριωδίες στη Συρία δίπλα στις δυνάμεις του Άσαντ, ωστόσο, απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις επιλογές αυτές, οι οποίες, σε προσχέδιο δηλώσεών τους περιελάμβαναν νέες κυρώσεις εναντίον ατόμων και οντοτήτων.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρώτη συμμετοχή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σε Σύνοδο Κορυφής και κατά πόσο μπορεί να έχει λόγο σε ζητήματα που αφορούν την Ένωση, ο κ. Τουσκ ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα μέλος της ΕΕ και έχει «δικαίωμα και υποχρέωση» να συμμετάσχει στις συζητήσεις που αφορούν τη διαμόρφωση στρατηγικής.

Δεν παρέλειψε πάντως να σχολιάσει ότι θα ήταν ευτυχής αν το Brexit ήταν αναστρέψιμο, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό είναι στα χέρια της Βρετανίας και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εμμένει στη θέση της ότι δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν από την επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Bild: Η επιστροφή του επαίτη Έλληνα

Τζιχαντιστές έβαλαν γυναικεία ρούχα για να το σκάσουν από τη Μοσούλη – ΦΩΤΟ

Λαβρόφ: Οι αντάρτες εμποδίζουν την απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ