Ο Χίτλερ… πανελίστας στην TV

Ο Χίτλερ… πανελίστας στην TV

Ένα εκατομμύριο πωλήσεις έχει κάνει ήδη το μυθιστόρημα του Τίμουρ Βέρμες, με τίτλο «Κοίτα ποιος ήρθε πάλι» στη Γερμανία.  Το Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο εξασφάλισε την αποκλειστική προδημοσίευση του βιβλίου πολιτική παρωδία, που εξιστορεί τη νέα καριέρα του Χίτλερ, μέσω… της μικρής οθόνης στη σημερινή Γερμανία. Το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, στις αρχές του Νοεμβρίου, χαρακτηρίσθηκε από τη εφημερίδα «Die Zeit» ως «σοκαριστικά αληθοφανές».

Ο συγγραφέας, γεννημένος το 1967 στη Νυρεμβέργη, με σπουδές Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Έρλαγκεν, παρωδεί τον κόσμο των καναλιών που δεν επιδιώκουν τίποτα άλλο, παρά υψηλή τηλεθέαση. Όπως σχολίασε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «είναι η πιο έξυπνη σατιρική τηλεοπτική εκπομπή σε… συσκευασία βιβλίου». Ενώ το γερμανικό περιοδικό «Stern»… προειδοποιεί: «Στην αρχή χαμογελάς. Μετά γελάς συνέχεια γιατί ο συγγραφέας πετυχαίνει τέλεια το ύφος του δικτάτορα. Σύντομα όμως το γέλιο σου παγώνει…».

Σε 400 σελίδες ο συγγραφέας βάζει τον Αδόλφο Χίτλερ να αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο πως, ντυμένος με τη ναζιστική στολή του, βρέθηκε να ξυπνάει ένα απόγευμα Απριλίου στο Βερολίνο του 2011 σε μια αλάνα, στη Γερμανία- χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης. Σε μια χώρα, χωρίς το κόμμα του, χωρίς την Εύα του, χωρίς τον πόλεμό του κατά του βρετανικού ιμπεριαλισμού και του εβραϊκού μπολσεβικισμού, χωρίς τους στρατηγούς του. Και βέβαια, χωρίς την εξουσία του Καγκελάριου, αφού στο δημοκρατικό πια αυτό αξίωμα βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ.

Εξήντα έξι χρόνια μετά το υποτιθέμενο τέλος του, ο αυτοθεωρούμενος «στρατηλάτης όλων των εποχών» επιστρέφει στη χώρα του όπου, παρά τη νίκη της δημοκρατίας, επικρατεί ο κυνισμός, η δίψα για κέρδη, η μανία για προβολή, ο εθισμός των πολιτών στο διαδίκτυο με τα like και τα κλικ. Επανέρχεται δηλαδή σε μια χώρα έτοιμη να πιστέψει έναν αδίστακτο δημαγωγό, ο οποίος βρίσκει διάπλατα ανοιχτές της πόρτες μιας εμπορικής εκπομπής με χυδαία αστεία κατά των μεταναστών- κυρίως Τούρκων – που έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα του άλλοτε κραταιού Γ΄Ράιχ.

Καθώς περπατάει, προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τις αλλαγές στους δρόμους και στα ήθη, αλλά οι περαστικοί θεωρούν- από την εμφάνισή του – ότι … είναι κάποιος ηθοποιός που έχει μπει στο πετσί του ρόλου του. Ένας περιπτεράς – εφημεριδοπώλης τον φιλοξενεί στο κατάστημά του και εκείνος εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να ενημερωθεί για όσα συνέβησαν πριν την … «ανάστασή» του. Στο περίπτερο προκαλεί την εντύπωση δύο περαστικών που είναι τηλεοπτικοί παραγωγοί και στο ερώτημά τους ποιος είναι, φωνάζει δίχως συστολή το φοβερό όνομά του ξεσπώντας σε ένα μανιακό εθνικοσοσιαλιστικό λόγο. Ενθουσιασμένοι υπογράφουν μαζί του συμβόλαιο καθώς εκτιμούν ότι θα σαρώσει σε νούμερα τηλεθέασης. Και πράγματι…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ