Ο Σόρος κατηγορεί τη Μέρκελ

Η τύχη του ευρώ βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας. Η Γερμανία πρέπει, κατά την άποψή του δισεκατομμυριούχου επενδυτή, Τζορτζ Σόρος, να παρακινηθεί και να προχωρήσει σε μία «καλοπροαίρετη ηγεμονία», ειδάλλως θα πρέπει να εγκαταλείψει εκείνη το ευρώ.

Από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει σημαντική ευθύνη για την αποσύνθεση της ΕΕ, γράφει σε έκθεσή του ο Σόρος.

Η απαίτηση της Μέρκελ, ότι κάθε χώρα θα πρέπει να δίνει εγγυήσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ήταν «το πρώτο βήμα σε μία διαδικασία αποσύνθεσης, η οποία απειλεί με κατάρρευση την Ευρωπαϊκή Ενωση, προσθέτει.Ο Σόρος υποστηρίζει πως αν η Γερμανία αποχωρήσει από την ευρωζώνη τότε το ενιαίο νόμισμα θα υποτιμηθεί, οι χώρες που θα μείνουν εντός θα ωφεληθούν καθώς οι οικονομίες τους θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές και το χρέος θα μειωθεί σε πραγματικούς όρους. Παράλληλα με τον έλεγχο της ΕΚΤ στα χέρια τους θα είχαν τη δυνατότητα να συμπιέσουν το κόστος δανεισμού και να βγουν από τον υφεσιακό κύκλο.     

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ