Ο Σολτς θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του SPD

Το έλεγαν, το διέψευδε, το ανέβαλε αλλά φαίνεται ότι έτσι θα γίνει: o αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα διεκδικήσει την ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Το απόγευμα του Σαββάτου εκπρόσωπος του SPD επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL. Σύμφωνα με το περιοδικό ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για την ηγεσία του SPD την περασμένη Δευτέρα, σε τηλεφωνική συνομιλία με την προσωρινή ηγεσία του κόμματος, η οποία αποτελείται από τους Μάλου Ντράγιερ, Μανουέλα Σβέσιγκ και Τόρστεν Σέφερ-Γκύμπελ. Λέγεται ότι κανένας από τους τρεις δεν εξέφρασε αντιρρήσεις στις αρχηγικές φιλοδοξίες του Όλαφ Σολτς. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών θεωρείται ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές του “μεγάλου συνασπισμού” υπό την Άγκελα Μέρκελ, γεγονός που τον έχει φέρει σε αντίθεση με την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, αλλά και τη σοσιαλδημοκρατική νεολαία (Jusos).

Τον Ιούνιο, μετά την αποχώρηση της Αντρέα Νάλες από τo “τιμόνι” των σοσιαλδημοκρατών αλλά και την πολιτική- μία αποχώρηση, η οποία μάλιστα συνοδευόταν από “αιχμές” για εσωκομματικά μαχαιρώματα και προκαταλήψεις κατά των γυναικών- ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος έλεγε ότι “δεν έχει τα χρονικά περιθώρια” να αναλάβει την ηγεσία του SPD. Τί άλλαξε από τότε; Σύμφωνα με το SPIEGEL, η στροφή του Όλαφ Σολτς οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: πρώτον, στο ότι σχεδόν κανένα από τα κορυφαία στελέχη του SPD δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα το “βήμα προς τα εμπρός” καταθέτοντας τη δική του υποψηφιότητα και, δεύτερον, στον εντεινόμενο φόβο των σοσιαλδημοκρατών για μία περαιτέρω καθίζηση στις δημοσκοπήσεις.

Φιλοδοξίες για την καγκελαρία;

Στους ενδιαφερόμενους για την ηγεσία του SPD περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ και ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους. Πολλοί εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα Σολτς θα τονώσει τον ανταγωνισμό των “δελφίνων” και θα οδηγήσει σε νέες υποψηφιότητες. Πάντως το SPIEGEL επισημαίνει ότι, πριν εκφράσει ενδιαφέρον για την ηγεσία του κόμματος, ο Σολτς είχε συνεννοηθεί ατύπως με άλλα ηγετικά στελέχη των σοσιαλδημοκρατών και κυρίως με τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας και τον υπουργό Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ. Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων λήγει την 1η Σεπτεμβρίου. Τον Οκτώβριο τα 430.000 μέλη του SPD καλούνται να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του κόμματος σε εσωκομματική ψηφοφορία.

Ως πρώην κυβερνήτης του Αμβούργου, ο 61χρονος Όλαφ Σολτς είχε οικοδομήσει μετριοπαθές πολιτικό προφίλ. Ως υπουργός Οικονομικών φαίνεται να ακολουθεί την πολιτική του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Παλαιότερα είχε αναφέρει ως πρότυπό του στην πολιτική τον προτελευταίο σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος καταγόταν επίσης από το Αμβούργο και πλέον αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη μεταπολεμική Γερμανία- αν και στη διάρκεια της θητείας του είχε προκαλέσει αντιπαλότητες, τόσο εκτός κόμματος όσο και στην αριστερή πτέρυγα του SPD. Πολλοί εκτιμούν ότι ο Όλαφ Σολτς φιλοτεχνούσε, εδώ και πολλά χρόνια, ένα αρχηγικό προφίλ, που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει το χρίσμα του SPD για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές- υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της κομματικής βάσης.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.