Ο Σαρκοζί ζητά μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Ο Σαρκοζί ζητά μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί τάσσεται “υπέρ της δημιουργίας μιας μεγάλης οικονομικής γαλλο-γερμανικής ζώνης συνοχής και σταθερότητας, στην καρδιά της ευρωζώνης” και υπέρ της αντικατάστασης της ισχύουσας Συνθήκης Σένγκεν, σε άρθρό του που δημοσιεύει το γαλλικό περιοδικό Le Point στο σημερινό τεύχος του.

Τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο πρώην ηγέτης της συντηρητικής Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) ζητεί αυστηρότερους ελέγχους για τη μετανάστευση και υποστηρίζει μια βαθιά μεταρρύθμιση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο άρθρο αυτό που επίσης δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εκτιμά ότι “πρέπει να ανασταλεί αμέσως η Σένγκεν Ι και να αντικατασταθεί από τη Σένγκεν ΙΙ, στην οποία οι χώρες μέλη δεν θα μπορούν να ενταχθούν παρά μόνο αφού προηγουμένως έχουν υιοθετήσει μια κοινή πολιτική για τη μετανάστευση”.

“Είμαστε αντιμέτωποι με τη σαφή αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης”. “Η αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν Ι για να αντικατασταθεί από μια Σένγκεν ΙΙ είναι ολοφάνερη”, γράφει.

Παράλληλα στο άρθρό του ο Σαρκοζί γράφει ότι “δεν υπάρχει μια Ευρώπη αλλά δύο… Στην ευρωζώνη πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε στο μύθο των ίσων δικαιωμάτων μεταξύ όλων των μελών”.

Η “μεγάλη γαλλο-γερμανική οικονομική ζώνη” όπως την αποκαλεί “θα μας επιτρέψει αρχικά να προασπίσουμε καλύτερα τα συμφέροντά μας απέναντι στον γερμανικό ανταγωνισμό, εξαλείφοντας τις φορολογικές και κοινωνικές μας αδυναμίες” και “θα μας επιτρέψει κατόπιν να ηγηθούμε των 18 χωρών που συγκροτούν την νομισματική μας ένωση”, δήλωσε.

Εξάλλου σύμφωνα με τον Σαρκοζί, πρέπει να καταργηθούν “όχι λιγότερες από τις μισές σημερινές κοινοτικές αρμοδιότητες”.

“Πρέπει να ενεργήσουμε δραστικά καταργώντας όχι λιγότερες από τις μισές σημερινές κοινοτικές αρμοδιότητες, τις οποίες αύριο θα πρέπει να αναλάβουν κράτη μέλη και περιορίζοντας τις αρμοδιότητες της Ευρώπης σε μια μικρή δεκάδα βασικών τομέων όπως η βιομηχανία, η γεωργία, ο ανταγωνισμός, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, η ενέργεια, η έρευνα”.

Όσον αφορά την απογοήτευση για τον εκτελεστικό βραχίονα της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να έχει πλέον νομοθετικές εξουσίες, οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν τον αποκλειστικό τομέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.