Ο πρώην πρόεδρος του Περού ζήτησε άσυλο στην Ουρουγουάη

Ο πρώην πρόεδρος του Περού Άλαν Γκαρσία εισήλθε στην πρεσβεία της Ουρουγουάης στη Λίμα το Σάββατο και ζήτησε πολιτικό άσυλο, μερικές ώρες αφότου δικαστής του απαγόρευσε την έξοδο από την περουβιανή επικράτεια για 18 μήνες, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται σε βάρος του για αθέμιτη σύμπραξη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht, γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της πατρίδας του την Κυριακή.

Ο Γκαρσία μπήκε στο κτίριο της πρεσβείας, που αποτελεί επίσης πρεσβευτική κατοικία, στη Λίμα, το βράδυ του Σαββάτου και ζήτησε άσυλο, ανέφερε το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι ενημερώθηκε σχετικά από την ουρουγουανή διπλωματική αποστολή.

Ο πρώην πρόεδρος «ζήτησε άσυλο από τη χώρα αυτή βάσει των διατάξεων της Σύμβασης για το Διπλωματικό Άσυλο του 1954, την οποία το Περού και η Ουρουγουάη έχουν επικυρώσει», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ενώ προστίθεται ότι η αίτηση «θα πρέπει να αξιολογηθεί από την κυβέρνηση της Ουρουγουάης».

Η πρεσβεία δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Η αίτηση ασύλου του Γκαρσία υποβλήθηκε μερικές ώρες αφότου δικαστής επέβαλε το Σάββατο στον πρώην πρόεδρο απαγόρευση εξόδου από την περουβιανή επικράτεια για ενάμιση χρόνο, ενόσω διενεργείται έρευνα για τις δωροδοκίες που κατηγορείται πως έλαβε με αντάλλαγμα την ανάθεση της κατασκευής μιας γραμμής του μετρό της Λίμας στην Οντεμπρέχτ.

Ο Γκαρσία, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει τον περισσότερο καιρό στην Ισπανία, αφίχθη στη Λίμα την Πέμπτη, για να δώσει κατάθεση στον εισαγγελέα που έχει οριστεί επικεφαλής της έρευνας. Ο εισαγγελέας ανέβαλε την ακροαματική διαδικασία και ζήτησε να επιβληθεί απαγόρευση εξόδου στον πρώην πρόεδρο.

Ο εισαγγελέας Χοσέ Ντομίνγκο Πέρες κατηγόρησε εξάλλου τον Γκαρσία ότι έλαβε παράνομα 100.000 αμερικανικά δολάρια ως αμοιβή για να μιλήσει σε εκδήλωση στη Βραζιλία, εκτιμώντας ότι το ποσό προερχόταν από το «μαύρο ταμείο» που διέθετε η Οντεμπρέχτ για να δωροδοκεί αξιωματούχους σε διάφορα κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Το Σάββατο, αφού άκουσε την απόφαση του δικαστή που του απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα, ο Γκαρσία διαβεβαίωσε ότι δεν φοβάται και ότι θα απαντήσει σε όλες τις κατηγορίες. «Όλα αυτά είναι μια κλιμάκωση, μια προσπάθεια κάποιων να βάλουν μια φωτιά για να εκτρέψουν την προσοχή από την κρίση της ανεργίας της χώρας μας», υποστήριξε ο Γκαρσία μιλώντας σε δημοσιογράφους μπροστά στα σκαλιά του σπιτιού του στη Λίμα.

Ο Άλαν Γκαρσία άσκησε δύο θητείες στην προεδρία του Περού, τις περιόδους 1985-1990 και 2006-2011. Είναι η δεύτερη φορά που ασκείται δίωξη για διαφθορά σε βάρος του 69χρονου πρώην προέδρου. Το 1992, ο Γκαρσία είχε ζητήσει άσυλο στην πρεσβεία της Κολομβίας στη Λίμα, ενώ διενεργείτο τότε σε βάρος του έρευνα για διαφθορά και παράνομο πλουτισμό κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του στο ανώτατο αξίωμα της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Ο Γκαρσία είναι ένας από τους τέσσερις πρώην προέδρους του Περού που βρίσκονται στο σταυρόνημα της δικαιοσύνης εντός των ορίων των ερευνών για το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ.

Η βραζιλιάνικη κατασκευαστική πλήρωνε παράνομα αξιωματούχους σε τουλάχιστον δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής για να εξασφαλίζει κρατικές συμβάσεις, ειδικά στο Περού. Από το 2001 και μετά, η εταιρεία φέρεται να μοίρασε δωροδοκίες ύψους 29 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα αυτή, με αντάλλαγμα την επικράτησή της στους διαγωνισμούς για πάνω από δέκα μεγάλα δημόσια έργα από το 2005 μέχρι το 2014.

Η Οντεμπρέχτ βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών για διαφθορά πάνω απ’ όλα στη χώρα που αποτελεί την έδρα της, τη Βραζιλία, όπου κορυφαία στελέχη πολιτικών κομμάτων και της γιγαντιαίας δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και πολλά κατέληξαν στη φυλακή. Το σκάνδαλο έπαιξε ρόλο στην επικράτηση του ακροδεξιού πολιτικού Ζαΐχ Μπολσονάρου στις φετινές προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία.

Το Περού είναι ανάμεσα στις χώρες όπου το πολιτικό σκηνικό σαρώθηκε περισσότερο εξαιτίας του σκανδάλου της Οντεμπρέχτ. Πρόσφατα προφυλακίστηκε για 36 μήνες η αρχηγός της αντιπολίτευσης, η Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), καθώς κατηγορείται πως έλαβε παράνομα 1,05 εκατ. ευρώ από την Οντεμπρέχτ για την εκστρατεία της στις προεδρικές εκλογές του 2011, όταν πάντως η επικεφαλής της περουβιανής δεξιάς ηττήθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ