Ο πρόεδρος του Ιράν για την Αίγυπτο

Ο πρόεδρος του Ιράν για την Αίγυπτο

Ο νέος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Χασάν Ροχανί κάλεσε τις αρχές της Αιγύπτου να σταματήσουν την καταστολή των λαϊκών μαζών, μετά το κύμα βίας με πάνω από 500 νεκρούς που ακολούθησε την επέμβαση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών που πρόσκεινται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Το Ιράν είχε καλωσορίσει το 2011 τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και αρχικά είχε χαιρετίσει την άνοδο των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, θεωρώντας την εξέλιξη αυτή τη συνέχιση της «ισλαμικής αφύπνισης» την οποία έβλεπε η Τεχεράνη στον αραβικό κόσμο.

Όμως οι διμερείς σχέσεις ψυχράθηκαν εκ νέου όταν ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι τάχθηκε υπέρ των Σύρων ανταρτών που πολεμούν εναντίον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ενός σημαντικού συμμάχου του Ιράν.

Μολαταύτα οι Ιρανοί αξιωματούχοι καταδίκασαν την ανατροπή του Μόρσι από το στρατό στην Αίγυπτο και κάλεσαν η κρίση να διευθετηθεί μέσω διαλόγου.

«Ο σπουδαίος λαός της Αιγύπτου είναι ένας μέγας λαός που επιδιώκει την ελευθερία. Ο δρόμος του λαού είναι ο δρόμος της δημοκρατίας και του Ισλάμ. Ο καθένας σε όλο τον κόσμο οφείλει να σέβεται τις επιθυμίες του αιγυπτιακού λαού», είπε ο Ροχανί στο ιρανικό κοινοβούλιο, που συνεδρίαζε για να εγκρίνει ή να απορρίψει σε χωριστές ψηφοφορίες τα πρόσωπα που διόρισε στην κυβέρνησή του ο νέος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ