Ο πρίγκιπας Χάρι στέλνει μήνυμα για το Αφγανιστάν

Μετά τις σκηνές χάους και τρόμου που εκτυλίσσονται στην Καμπούλ με την επέλαση των Ταλιμπάν, ο πρίγκιπας Χάρι έσπασε τη σιωπή του και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στέλνοντας το δικό του μήνυμα. Ο Δούκας του Σάσεξ υπηρέτησε δέκα χρόνια στον βρετανικό στρατό ενώ έανε δύο θητείες και στο Αφγανιστάν όπου τέθηκε στο στόχαστρο των μαχητών των Ταλιμπάν.

Ως επικεφαλής του Ιδρύματος Αγώνων Invictus, προέτρεψε τους βετεράνους να δείξουν αλληλεγγύη και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον, Σε κοινή δήλωση με εξέχοντα μέλη της αθλητικής διοργάνωσης με την οποία στηρίζουν στρατιώτες στην ανάρρωσή τους μέσω διεθνών αθλητικών συναντήσεων, ο πρίγκιπας Χάρι τόνισε πως η κατάσταση εκεί έχει απήχηση στους παλαιότερους συμμετέχοντες: “Ό,τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν απηχεί σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα των Invictus. Πολλά από τα συμμετέχοντα έθνη και τους στιαγωνζομένους στην οικογένεια των Aγώνων Invictus μοιράζονται την κοινή εμπειρία της θητείας στο Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες και για αρκετά χρόνια έχουμε αγωνιστεί μαζί με την ομάδα του Αφγανιστάν. Ενθαρρύνουμε τον καθένα σε όλο το δίκτυο των Invictus -και την ευρύτερη στρατιωτική κοινότητα- να προσεγγίσει ο ένας τον άλλον και να προσφέρει στήριξη”.

Ο Χάρι είχε μετατεθεί για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2007, αλλά είχε κρατηθεί μυστικό από τον διεθνή Τύπο. Μιλώντας για τη θητεία του εκεί είχε πει: “Μια στιγμή είσαι στο κρεβάτι σου και κοιμάσαι και εξίμισι λεπτά μετά μιλάς με κάποιον που κείτεται στο έδαφος έχοντας δεχθεί πυροβολισμό”. Έπειτα από δέκα εβδομάδες στο Αφγανιστάν έγινε γνωστή η παρουσία του εκεί από αυστραλιανή εφημερίδα με τη διοίκηση να τον φέρνει στη Μ. Βρετανία για τη δική του ασφάλεια. Ανακοίνωση από τον Οίκο των Κλάρενς ανέφερε: “Ο πρίγκιπας Χάρι είναι πολύ περήφανος που υπηρετεί τη χώρα του στις επιχειρήσεις στο πλευρό των συμπολεμιστών του και κάνει τη δουλειά για την οποία έχει εκπαιδευτεί”. Ωστόσο, ο Χάρι επέστρεψε στην Πολεμική Αεροπορία και εκπαιδεύτηκε ως πιλότος στρατιωτικών ελικοπτέρων προκειμένου να υπηρετήσει νέα θητεία στο Αφγανιστάν. Και πράγματι, επέστρεψε το 2012 με τη Μοίρα 662, στο τρίτο Σύνταγμα Πολεμικής Αεροπορίας. Η δεύτερη θητεία του διήρκεσε είκοσι εβδομάδες και γύρισε στην πατρίδα του τον Ιανουάριο του 2013. Εγκατέλειψε τον στρατό το 2015 για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην υπηρεσία του στο Στέμμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ