Ο Πούτιν χορήγησε την ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρντ Σνόουντεν

Διάταγμα με το οποίο δίνεται η ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρντ Σνόουντεν υπέγραψε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο 39χρονος πρώην συνεργάτης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ διέφυγε από τη χώρα και του δόθηκε άσυλο στη Ρωσία μετά τη διαρροή μυστικών αρχείων το 2013, τα οποία αποκάλυπταν τεράστιες εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις παρακολούθησης που διενεργούσε η NSA.

Επί χρόνια οι αμερικανικές αρχές απαιτούσαν την έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ ώστε να παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη με την κατηγορία της κατασκοπείας για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA Αμερικανών και ξένων πολιτών.

Ο Σνόουντεν φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε περίπου 1,7 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα, τα οποία παρέδωσε σε δημοσιογράφους. Η συλλογή των τηλεφωνικών δεδομένων κρίθηκε παράνομη το 2015. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 30 ετών.

Ο Έντουαρντ Σνοόυντεν ζει στη Ρωσία από το 2013. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν ως «κατάσκοπο» και είχε ζητήσει από τη Ρωσία την έκδοση του. Το 2016 ο Σνόουντεν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις ΗΠΑ υπό τον όρο «μια δίκαιης δίκης» ζητώντας από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να του αποδοθεί χάρη.

Πάντως, το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος προβλέπει τη χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας σε ακόμη 71 άτομα. Αντίθετα, τρία άτομα έχασαν την ρωσική υπηκοότητα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ