“Ο πόλεμος είναι κόλαση”

Ο Αμερικανός υπαξιωματικός ο οποίος κατηγορείται ότι δολοφόνησε 16 Αφγανούς άμαχους την Κυριακή, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή εάν καταδικαστεί, δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε σε δημοσιογράφους που επέβαιναν στο αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευε προς το Κιργιστάν ότι ο Αμερικανός στρατιωτικός που κατηγορείται για την μαζική δολοφονία αμάχων στην επαρχία Κανταχάρ θα διωχθεί βάσει του στρατιωτικού δικαίου των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο προβλέπει την επιβολή της ποινής του θανάτου για τέτοιες περιπτώσεις.

Το μακελειό προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στο Αφγανιστάν, όπου πολλοί απαίτησαν οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αποχωρήσουν αμέσως από τη χώρα, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να διαπραγματευτεί με την Καμπούλ μια συμφωνία για την μακροπρόθεσμη παρουσία δυνάμεων των ΗΠΑ στο αφγανικό έδαφος και μετά το 2014.

Ο Πανέτα αποπειράθηκε να παρουσιάσει την μαζική δολοφονία ως ένα μεμονωμένο περιστατικό το οποίο δεν θα επηρεάσει τους σχεδιασμούς για την κατά φάσεις, συντεταγμένη αποχώρηση των Αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων ως τα τέλη του 2014.

«Ο πόλεμος είναι κόλαση. Αυτού του είδους τα συμβάντα και τα περιστατικά θα συμβαίνουν, συνέβησαν σε κάθε πόλεμο. Είναι τρομερά γεγονότα. Αυτό δεν είναι το πρώτο τέτοιο γεγονός, και πιθανώς δεν θα είναι το τελευταίο», είπε ο Πανέτα. «Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτά τα γεγονότα να υποσκάψουν τη στρατηγική μας ή την αποστολή που έχουμε αναλάβει», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ