Ο Μόντι “πληρώνει” τους ιδιώτες

Ο Μόντι “πληρώνει” τους ιδιώτες

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μάριο Μόντι αναμένεται να λάβει αύριο την οριστική της απόφαση για την καταβολή ενός μέρους των συσσωρευμένων οφειλών του ιταλικού δημοσίου προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο ιταλικός Τύπος τις τελευταίες ημέρες είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να εξοφληθούν χρέη μέχρι και 70 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική απόφαση δεν θα ξεπερνά τα 40. Πρόκειται για το ποσό που είχε προσδιοριστεί πριν από δυο εβδομάδες.

Για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων πρόκειται να εκδοθούν νέα έντοκα γραμμάτια του ιταλικού δημοσίου. Παράλληλα προβλέπεται η εξοικονόμηση ενός ποσού —δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επακριβώς το ύψος του— από την μείωση των πάγιων εξόδων των υπουργείων και της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης.

Εξάλλου η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας Istat έκανε γνωστό σήμερα ότι το 2012 η φορολογική πίεση κατά μέσον όρο άγγιξε το 44,2% του παραγόμενου εισοδήματος. Το ποσοστό αυτό αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους στόχους των δυο «επιτροπών σοφών» που δημιούργησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, και που θα εργασθούν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας είναι, ακριβώς, η εξεύρεση ρεαλιστικών οδών για την μείωση της φορολογικής πίεσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ