O Λέτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

O Λέτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή την 11η Δεκεμβρίου, για να επιβεβαιώσει τη νέα του πλειοψηφία, μετά την αποχώρηση του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την κυβερνητική συμμαχία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός Λέτα, ο οποίος είχε χθες διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αφού το Δημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, εκλέξει νέο ηγέτη —αυτή την Κυριακή— και ορίσει τις προτεραιότητες για την κυβέρνησή του το επόμενο έτος.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε μία εβδομάδα αφού η κυβέρνηση κέρδισε με άνεση ψήφο εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό στη Γερουσία με 171 ψήφους έναντι 135, παρά το γεγονός ότι η Φόρτσα Ιτάλια επισημοποίησε τη μετακίνησή της στην αντιπολίτευση ψηφίζοντας κατά.

Ο Λέτα κατάφερε να αντεπεξέλθει με τη βοήθεια μιας ομάδας κεντροδεξιών ανταρτών —υπό την ηγεσία των πέντε υπουργών της κεντροδεξιάς— που αποσκίρτησαν από την Φόρτσα Ιτάλια σχηματίζοντας ένα νέο κόμμα που δεσμεύεται να στηρίξει την κυβέρνηση.

Σε μια τυπική διαδικασία, η βουλή θα ψηφίσει το πρωί της Τετάρτης 11ης Δεκεμβρίου και ακολούθως η γερουσία θα ψηφίσει το απόγευμα, σύμφωνα με το υπουργείο το οποίο είναι αρμόδιο για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο.

Αν και η πλειοψηφία του Λέτα μοιάζει να είναι επαρκώς ισχυρή ώστε να κερδίσει στη διαδικασία αυτή, καλείται προηγουμένως να αντιμετωπίσει τις εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης συμμαχίας της οποίας ηγείται, στην οποία πλέον κυριαρχεί το Δημοκρατικό Κόμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ