Ο Ερντογάν “ξήλωσε” τον πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου που είχε διορίσει – Γιατί έκανε πίσω

Ένα βήμα πίσω έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ξαφνικά αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον αμφιλεγόμενο πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Bogazici), τον οποίο είχε διορίσει ο ίδιος παραβιάζοντας τις διαδικασίες των εσωτερικών αρχαιρεσιών που ίσχυαν μέχρι το 2016 για την ανάδειξη των πανεπιστημιακών αρχών και υπονομεύοντας έτσι την ανεξαρτησία των πανεπιστημίων.

Η καρατόμηση του Μελίχ Μπουλού, ο οποίος διορίστηκε την 1η Ιανουαρίου ανακοινώθηκε με προεδρικό διάταγμα τη νύχτα. Ο αντικαταστάτης του δεν έχει γίνει γνωστός ακόμα. Η συγκεκριμένη απόφαση συνιστά υπαναχώρηση από τον Ερντογάν, πράγμα ασυνήθιστο καθώς δεν δείχνει να επηρεάζεται από τις αντιδράσεις και την κριτική. Εξάλλου, ο Μελίχ Μπουλού, προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα, υπήρξε προσωπική του επιλογή.

Ο διορισμός του προκάλεσε πολύμηνες κινητοποιήσεις διδασκόντων και φοιτητών του Πανεπιστημίου Bogazici, αλλά και της τουρκικής πανεπιστημιακής κοινότητας. Αιτίες ήταν τόσο ο τρόπος διορισμού του όσο και η αμφισβήτηση του ίδιου του πρύτανη, ο οποίος, πέραν της κομματικής συγγένειας, στερείται επαρκών προσόντων.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού, εκατοντάδες φοιτητές και καθηγητές διαδήλωναν σχεδόν καθημερινά εντός και γύρω από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ζητώντας την απομάκρυνσή του.

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις, με τον Ερντογάν να χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές «τρομοκράτες». Σε μία συμβολική κίνηση μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν με χειροπέδες την καγκελόπορτα του πανεπιστημίου για να εμποδίσουν την είσοδο των φοιτητών.

Απέναντι στην καταστολή, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα βίαιη κατά των φοιτητών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλώσεις έδωσαν την θέση τους σε μικρότερες εκδηλώσεις εντός των χώρων του πανεπιστημίου και στα κοινωνικά δίκτυα.

Στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, το Bogazici είναι ένα από τα υψηλότερου κύρους τουρκικά πανεπιστήμια, από το αμφιθέατρο του οποίου έχει περάσει η ελίτ της χώρας.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.