Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά – Κλιμακώνει την επίθεσή του σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Του Παναγή Γαλιατσάτου,

Παίζει με τη φωτιά ο σουλτάνος, που θεώρησε τη σύγκρουση των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων ευκαιρία να σπάσει τη διπλωματική του απομόνωση και να εμφανιστεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου. Το μέτωπο, όμως, που άνοιξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις ΗΠΑ, επειδή στηρίζουν το Ισραήλ, οδήγησε τη λίρα σε κατάρρευση, ενώ έδειξε και τα όρια του γεωπολιτικού ρόλου που μπορεί να παίξει η Τουρκία. Πιεσμένος από όλα αυτά και στο εσωτερικό της χώρας του, ο Ερντογάν δρομολογεί μπαράζ διώξεων κατά της αντιπολίτευσης.

Το απόγευμα της Πέμπτης, στο προεδρικό ανάκτορο της Άγκυρας, πάγωσαν από την είδηση ότι επιτεύχθηκε εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου. Ο Ερντογάν, που είδε τη νέα σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίουςως μια ευκαιρία για να σπάσει τη διπλωματική του απομόνωση από τα αραβικά κράτη, αλλά και να αναδειχθεί σε ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, γνώρισε μια οδυνηρή ήττα. Η στρατηγική της έντασης κατά του Ισραήλ, την οποία ακολούθησε σε υπερθετικό βαθμό τις τελευταίες ημέρες, όχι μόνο δεν του βγήκε, αλλά κόστισε και πανάκριβα.

Για να περιβληθεί με τον μανδύα του προστάτη των μουσουλμάνων, ο Ερντογάν κατέστρεψε κάθε ελπίδα για επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, ανατρέποντας εκ βάθρων την πολιτική που ακολουθούσε τον τελευταίο χρόνο. Και αν αυτό ήταν το εύλογο και προφανές τίμημα, η σύγκρουση με τις ΗΠΑ και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που ήρθε σε συνέχεια αυτής της επιλογής, δεν ήταν ούτε προφανής ούτε αναπόφευκτη. Ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να θέλει να εξευμενίσει τις ΗΠΑ και να αποκαταστήσει τις σχέσεις μαζί τους και αυτό προσπάθησε να κάνει μετά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, όπως έδειξε άλλωστε και η εξαιρετικά ήπια αντίδρασή του για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Το κύριο πρόβλημά του είναι οικονομικό. Η λίρα βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση και η οικονομία δεν ανακάμπτει. Σύμφωνα με έκθεση της Wells Fargo, την οποία επικαλείται η έγκυρη ιστοσελίδα Al Monitor, η Τουρκία θεωρείται η πλέον ευάλωτη από τις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές και βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση όσο η Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν. Οι Τούρκοι και ο ίδιος ο Ερντογάν γνωρίζουν πως κάθε φορά που ανεβαίνει η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ η λίρα κατρακυλάει. Δεν έχει καμία λογική, λοιπόν, το ότι ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος πυροδότησε πάλι την ένταση, κατηγορώντας τον Μπάιντεν ότι έχει ματωμένα χέρια. Τη Δευτέρα, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε, καταλογίζοντας στον Ερντογάν αντισημιτισμό, η λίρα κατέρρευσε, κάνοντας μια βουτιά της τάξης του 7%. Η απάντηση του Ερντογάν ήταν να επιτεθεί ευθέως στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τες ότι οργάνωσαν το πραξικόπημα εναντίον του το 2016. Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βουλιάζουν μαζί με τη λίρα…

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ