Ο Ερντογάν κάλεσε το Κιργιστάν να κλείσει το δίκτυο του Γκιουλέν

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε σήμερα τo Κιργιστάν να λάβει μέτρα κατά των ομάδων που συνδέονται με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κάτι το οποίο η χώρα έχει αρνηθεί να κάνει έως τώρα.

Ένα δίκτυο σχολείων και κολεγίων, τα οποία χρηματοδοτούνται από τον κληρικό που μένει στις ΗΠΑ και τους υποστηρικτές του, υπάρχει επί δεκαετίες στην περιοχή της πρώην σοβιετικής Κεντρικής Ασίας.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η Άγκυρα ζήτησε από τις κυβερνήσεις της περιοχής να κλείσουν το δίκτυο, αλλά μερικές ήταν απρόθυμες. Ο πρώην πρόεδρος της Κιργιστάν, Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, αρνήθηκε να κλείσει τα σχολεία και απλά μετονόμασε το εκπαιδευτικό δίκτυο.

Κατά την επίσκεψή του στη χώρα των έξι εκατομμυρίων, κυρίως Μουσουλμάνων, ο Ερντογάν έθεσε το θέμα ξανά σε συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο, Σορονμπάι Ζεενμπέκοφ, λέγοντας ότι το δίκτυο του Γκιουλέν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια. «Δεν θέλουμε οι αδελφοί μας να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα», είπε.

Ο Ζεενμπέκοφ απέφυγε να δεσμευθεί, λέγοντας ότι το δίκτυο των σχολείων βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Τα Καζακστάν, γειτονική χώρα του Κιργιστάν, αρνήθηκε επίσης να κλείσει τα χρηματοδοτούμενα από τον Γκιουλέν σχολεία και επίσης άλλαξε την ονομασία τους.

Πηγή πληροφοριών: Reuters

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.