Ο Έλληνας που διεκδικεί τον Δήμο της Νέας Υόρκης

Ο Έλληνας που διεκδικεί τον Δήμο της Νέας Υόρκης

Κανείς δεν θα μπορούσε να μαντέψει ότι ο Τζον Κατσιματίδης είναι δισεκατομμυριούχος, εκ πρώτης όψεως. Τα πλούτη του, ωστόσο, του επέτρεψαν να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Ο Κατσιματίδης παραμένει ανέπαφος απέναντι στους περιορισμούς και εκφράζει ελεύθερα τις αντισυμβατικές ιδέες του.

Γεννηθείς στη Νίσυρο, ήρθε στη Νέα Υόρκη με τους γονείς του όταν ήταν μόλις έξι μηνών. Ο ίδιος δηλώνει ότι θέλει να εκλεγεί δήμαρχος, για να ανταποδώσει στην πόλη όπου έφτιαξε την περιουσία του. Θεωρεί ότι πρέπει να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, να διασφαλισθεί η ασφάλεια της πόλης και δεν είναι ιδιαίτερα ιδεολόγος. Στις εκλογές συμμετέχει με τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά είναι θερμός υποστηρικτής του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, οι οποίοι είναι Δημοκρατικοί. Ορισμένοι εκ των αντιπάλων του έχουν χαρακτηρίσει τη συμμετοχή του ένα στοίχημα ικανοποίησης της ματαιοδοξίας του. Ο Κατσιματίδης, όμως, επιμένει ότι είναι ο μόνος Ρεπουμπλικανός που διαθέτει αρκετά χρήματα ώστε να κερδίσει στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου και πως είναι ένας εξίσου σοβαρός υποψήφιος με τους υπόλοιπους έμπειρους πολιτικούς. Αυτός και ο κύριος αντίπαλός του, Τζόζεφ Λότα, πρώην πρόεδρος της μητροπολιτικής αρχής μεταφορών, διεκδικούν την ψήφο ενός μικρού αριθμού ψηφοφόρων: Η Νέα Υόρκη, αν και έχει πληθυσμό 8,3 εκατ. κατοίκους, διαθέτει μόλις 471.000 ενεργούς Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους.

Ο Κατσιματίδης έχει δαπανήσει τουλάχιστον 3,9 εκατ. δολάρια στην προεκλογική του εκστρατεία, ποσό διπλάσιο αυτού που έχει διαθέσει ο αντίπαλός του. Αν και έχει δεχθεί έντονη κριτική για τα τεράστια έξοδα, ο ίδιος έχει χρηματοδοτήσει πολλούς ευγενείς σκοπούς και φιλανθρωπικές οργανώσεις. «Ο πλούτος του επιτρέπει να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό», σχολίασε ο Στίβεν Στάιτς, Ρεπουμπλικανός πολιτικός σύμβουλος, που θεωρεί σημαντικό πλεονέκτημα αυτό το προσόν. «Ο Τζον επικοινωνεί πραγματικά με τους ανθρώπους. Δεν είναι ένας στημένος πολιτικός», πρόσθεσε. Τα πάντα στην εκστρατεία του είναι μια υπερβολή. «Αγαπώ τους ανθρώπους», δήλωσε ο Κατσιματίδης. «Πρέπει να νικήσω. Ξέρετε γιατί; Γιατί θα μου λείψει ο κόσμος», συμπλήρωσε.

Πηγή: Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ